Piano Loop Festival najavljuje početak nove koncertne sezone u Hrvatskom domu Split

Piano Loop Festival već odavno uživa status izuzetno važnog internacionalnog festivala koji otvara vrata iznimnim umjetnicima diljem svijeta. Ugledni pijanisti i ostali glazbeni profesionalci iza ovoga projekta jamče poseban doživljaj za publiku, ali to je ujedno i značajan iskorak za glazbenike čija se vidljivost u neposrednom kontaktu s publikom znatno povećava i označava bitnu stavku u njihovim karijerama. Kroz Udrugu Piano Projekt i Hrvatski dom Split na početku nove koncertne sezone i Piano Loop Festivala predstavit će se pet sjajnih pijanista: Arcadi Volodos, Aljoša Jurinić, Hayato Sumino, Antonio Pampa-Baldi i Natalia Trull. Njihovi će se nastupi održavati od 16.8. do 20.8., svaku večer u 20 sati u Svečanoj dvorani Hrvatskog doma Split.

Arcadi Volodos (1972.) iz Saint Petersburga poznat je po svojoj izuzetnoj tehničkoj sposobnosti interpretacije širokog spektra glazbenih stilova. Često stvara vlastite aranžmane poznatih djela, prikazujući jedinstvenu mješavinu tehničkog čarobnjaštva i duboke muzikalnosti. Na njegovu su programu katalonski skladatelj Federico Mompou (Música callada) i jedan od najblistavijih romantičara 19. stoljeća, Franz Liszt (Balada br. 2 u h-molu S. 171).

Mladi Zagrepčanin Aljoša Jurinić (1989.) pobjednik je brojnih domaćih i međunarodnih natjecanja, a značajan iskorak ostvario je 2012. godine pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann. Laureat je elitnih pijanističkih natjecanja Kraljice Elizabete u Bruxellesu 2016. i Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Leedsu 2018. godine. Na njegovu su programu antologijske skladbe Frédérica Chopina, briljantna skladatelja posvećena klaviru, koji do savršenstva dovodi umjetnost minijature u žanrovima mazurke, nokturna, etide i valcera, unoseći u kratke forme salonske glazbe kompleksnost i profinjenost kakve nadilaze njihovu uobičajenu svrhu.

Hayato Sumino (1995.) rođen je u Hyogo prefekturi u Japanu. Prije početka uspješne glazbene karijere studirao je fiziku. Studirao je na Pariškom konzervatoriju te Ecole Normale de Musique de Paris, a glazbenu karijeru započeo je objavljivanjem svojih pijanističkih izvedbi na YouTubeu. U svoje skladbe i nastupe unosi elemente iz animea i videoigara, stvarajući jedinstven spoj klasične i suvremene glazbe. Njegov se inovativan pristup ogleda i u šarolikosti programa koji će predstaviti na Piano Loop Festivalu. Uz Rameaua, Bacha, Guldu, Kapustina i Ravela prezentirat će i vlastite glazbene inovacije i obrade.

Talijan Antonio Pompa-Baldi (1974.) diplomirao je na konzervatoriju Umberto Giordano u Foggiji te se dodatno usavršavao na glazbenoj akademiji Imola. Nastupao je diljem svijeta, uključujući značajna mjesta kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Salle Pleyel u Parizu i koncertna dvorana Forbidden City u Pekingu. Profesor je klavira na Glazbenom institutu u Clevelandu i vodi majstorske tečajeve diljem svijeta. Njegov ambiciozan i atraktivan program za Piano Loop Festival obuhvaća djela Rahmanjinova, Chopina, Piane i Liszta.

Šećer na kraju ove sjajne plejade umjetnika bit će Natalia Trull. Rođena je u Sankt Peterburgu, gdje je počela studirati klavir na tadašnjem Lenjingradskom konzervatoriju, zatim i na Moskovskom državnom konzervatoriju. Laureatkinja je niza međunarodnih pijanističkih natjecanja, a od 1981. gradi i svoju bogatu pedagošku karijeru. Njezine su izvedbe hvaljene zbog sveobuhvatnosti glazbene interpretacije, prepoznatljive i jedinstvene osobnosti i tehničkog majstorstva kojim predstavlja raznolik repertoar. Na njezinu su programu glazbeni velemajstori svoga vremena: Bach, Mozart, Beethoven, Liszt i Schumann.

Ulaznice su u prodaji preko sustava Adriaticket, a uz promo kod  “loop30” od danas možete ostvariti 30% popusta prilikom kupnje pojedinačnih i festivalskih ulaznica.