Počinje četrnaesti Festival hrvatske drame za djecu ''Mali Marulić''

U utorak, 28. rujna počinje četrnaesti po redu Festival hrvatske drame za djecu ''Mali Marulić'', u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split. Festival se po drugi put održava u jesenskom terminu, a organizatori se nadaju kako će se od 2022. godini festival ponovno događati u travnju, mjesecu objavljivanja Marulićeve Judite. Upravo je 500. obljetnici prvotiska Judite posvećeno ovo 14. izdanje festivala koji promovira hrvatsko dramsko pismo za djecu.

Zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom, organizacija festivala odvija se uz stalne, manje ili veće izmjene rasporeda, pa će se, umjesto svečanosti otvaranja 28.9., održati centralna festivalska svečanost dan kasnije, 29.9. u sklopu koje će biti dodijeljene nagrade Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu, te izvedena predstava kazališta domaćina „Miš u toću“.

Unatoč okolnostima, u ovom trenutku najavljen je dolazak svih kazališta čije su predstave prošle selekciju ovogodišnjeg izbornika, kazališnog kritičara i teatrologa dr.sc. Igora Tretinjaka.

U Split dolazi 8 predstava profesionalnih kazališta iz Zagreba, Rijeke i Zadra, a  tijekom pet festivalskih dana predstave će igrati na pozornicama Gradskog kazališta lutaka Split, Gradskog kazališta  mladih i Hrvatskog narodnog kazališta.

Splitska publika moći će gledati osam odabranih naslova:

HRVATSKE VILE I VJEŠTICE /autor: Hrvoje Zalar/, Kazalište Prijatelj, Zagreb

LOVCI NA SNOVE /autorski tim predstave/, Lutkarska organizacija LOFT, Zagreb

MIŠ U TOĆU /autorica: Ivana Vuković/, Gradsko kazalište lutaka Split

PAZI ŠTO GOVORIŠ / autori: Filip Jurjević i Vinko Radovčić /, Kazalište lutaka Zadar

HOĆU-NEĆU /autorica: Vesna Kosec-Torjanac /, Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb

SUNCE DJEVER I NEVA NEVIČICA /autorica: Ivana Brlić-Mažuranić /, Kazalište Mala scena, Zagreb

ADRIATIKO /autor: Siniša Novković /, Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca i Gradsko kazalište mladih Split

FLEKAVAC /autorica: Nina Mitrović /, Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Na festivalu će biti dodijeljene i nagrade Natječaja za najbolji dramski tekst. Prva nagrada pripala je  Hani Veček za tekst  ''Bijelci'', drugu nagradu dijele  Maja Katić i Dunja Fajdić, koautorice nagrađenog teksta  ''Svijet oko puta'' , dok je treću nagradu osvojila Luiza Bouharaoua za tekst ''Jajo i strašni strah''.

Posljednjeg dana bit će dodijeljene nagrade najboljim predstavama i umjetničkim ostvarenjima o kojima će odlučiti stručni žiri festivala u sastavu Mario Kovač, redatelj, dr.sc. Jasna Jasna Žmak, dramatičarka, spisateljica i dramaturginja i Paolo Tišljarić, redatelj, kazališni producent i ravnatelj dubrovačkog Kazališta Marina Držića.

Predstave će se održavati u skladu s preporukama Stožera i propisanim epidemiološkim mjerama, za najveću sigurnost publike, izvođača i ostalih sudionika festivala.

Detaljan program Festivala Mali Marulić dostupan je na stranicama GKL-a www.gkl-split.hr, a ulaznice je moguće kupiti uz prethodnu rezervaciju telefonom 021 395-968 ili mailom prodaja@gkl-split.hr, dok je dio ulaznica u prodaji i putem servisa Croatia-Tickets.