Poslušajte predavanje Borisa Ljubičića " Nemam ideju"

Design Hub Split u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i Platformom 9.81 u ponedjeljak,  24. travnja s početkom u 19 sati, u Amfiteatru Doma mladih Split organizira predavanje Borisa Ljubičića "Nemam ideju".

O predavanju:
Autor će kroz svojih 30-tak radova prikazati puku ideju nastanka dizajna. Dizajn je za njega nepoznanica ili velika zagonetka koju realizira na poseban način, postavljajući sam sebi pitanje na koje traži odgovor. Njegova fiktivna biografija: rođen na Long Island-u, zaboravio materinji jezik i naučio hrvatski. On to pojašnjava: „Moji radovi su nastali u Hrvatskoj na hrvatskom jeziku i kulturi, ali je njihov civilizacijski pomak u svijet“. Dizajn je za njega odgovornost za prostor i vrijeme, a sam postupak je mnogima nerazumljiv pojam, kojeg zove način mišljenja. Služi se matematičkom formulom: 1 + 1 = 1. U svom radu koristi notorne greške jer ih drži kreativnim. Dođite pogledati i čuti zanimljiv i neočekivan pristup dizajnu i vizualnim komunikacijama za koje drži da su potisnule Art u povijest. Diplomirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu na koju je kako tvrdi zakasnio više od 100 godina. Nakon studija odrekao se svojeg slikarstva i art karijere i pobjegao u stvarne procese djelovanja dizajnom.
Napomena: većina radova koje će prikazati su povezani sa Splitom i Dalmacijom.
 
Boris Ljubičić je potvrđeni istraživač na polju vizualnih komunikacija i dizajna. Njegova relevantna međunarodna reputacija je izgrađena na hrvatskim opcijama, lokalnom jeziku i kulturi koju uzdiže uz bok velikih svjetskih sila. Njegovi radovi su citati i postulati u svim kategorijama: plakat, knjiga, tv-dizajn, tipografija, vizualni identitet. Godišnje izlaže na pet do šest najcjenjenijih žiriranih izložbi, a radovi mu se javljaju u stručnim knjigama, časopisima, godišnjacima i posebnim izdanjima koja određuju povijest dizajna u svijetu. Njegovi radovi su neujednačeni, izazovni i zbunjujući. Kao autor s prostora tranzicije posebno se posvetio prostoru i identitetu Hrvatske u sportu, kulturi, gospodarstvu, javnim medijima i politici. Njegova međunarodna razlikovnost nije stil ili rukopis već koncept, kojim oblikuje javno mišljenje služeći se vizualnim komunikacijama i grafičkim dizajnom. Veliki projekti su njegov cilj pa su mu zalijepili pridjev «državni» iako ga s te strane nitko nikada nije angažirao. Gotovo za sve radove se izborio putem natječaja. Rado drži vrlo originalna predavanja i najširoj publici, kao i onoj stručnoj. 2002. je pokrenuo inicijativu za oblikovanje našeg kontinenta EUROPA 2020. Njegov STUDIO INTERNATIONAL ne nosi uobičajeno ime vlasnika i dizajnera. Predsjednik je HDD-a (2005.-2007.) i pokretač ideje o Hrvatskom Dizajn Centru. Dobitnik je velikog broja najprestižnijih međunarodnih nagrada i priznanja u zemlji i svijetu.
 
Dizajn vizuala: Hana Malenica i Frane Balta