Prestižno Kraljevsko fotografsko društvo iz Velike Britanije u Fotoklubu Split - najstariji su u Europi, a njihova članica je i vojvotkinja od Cambridgea

U četvrtak, 18. kolovoza u 19:30 u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorit će se izložba članova The Royal Photographic Societyja, odnosno Kraljevskog fotografskog udruženja Velike Britanije, osnovanog davne 1853. godine s ciljem popularizacije fotografije i umjetnosti te širenja kruga ljubitelja fotografije. Udruga broji čak 11 000 članova diljem svijeta, a kao fotografska organizacija iznimno je posvećena dobrotvornom radu te članovi sudjeluju u brojnim humanitarnim akcijama i pomažu potrebitima. Osim toga, kontinuirano djeluju na edukaciji građanstva iz područja fotografije, organiziraju društvena događanja, izlete i putovanje, čak i stipendiraju mlade, nadarene fotografe i fotografkinje.


Daniel Waller - Neon St Pauls

Gostovanje u Splitu nije se dogodilo slučajno – Gordana Johnson, članica Fotokluba Split s adresom u Londonu, povezala je ove dvije stare i ugledne udruge, želeći, kako kaže – da što više članova Kraljevskog fotografskog društva dođe u Split i doživi čaroliju grada pod Marjanom, ali i da Fotoklub Split ponosno predstavi svoj grad i čitavu Hrvatsku na izložbi koja bi se trebala održati u Londonu tijekom 2023. godine. Plan je da se suradnja udruga nastavi razvijati te da svako dvije godine Londončani gostuju sa svojom izložbom u Splitu, a Fotoklub kod njih u Lodonu. Izvrsna je to prilika za promociju hrvatske kulture i umjetnosti u svijetu, ali i za privlačenje engleskih zaljubljenika u fotografiju u Split. Iz Fotokluba Split poručuju da već dugi niz godina njeguju kvalitetnu suradnju s brojnim fotoklubovima iz Hrvatske i iz regije, ali da su od ove godine tu suradnju ipak odlučili podići na viši nivo – tako su s izložbama u Splitu gostovali kolege iz riječkog fotokluba Color, u svibnju su u Splitu gostovali članovi Fotokluba Maribor, potom je u srpnju otvorena izložba članova Fotokluba Split u Fotoklubu Zagreb... a sada je na red došao i London.


Olivier Schlenkhoff-Hus - Phare de Kermovan - Brittany

Izložba s kojom će se članovi regije London Kraljevskog fotografskog društva predstaviti u Splitu, obuhvaća 74 fotografije 74 autora_ice nastalih tijekom 2021. i 2022. godine. Na izložbi će se moći vidjeti radovi autora koji tek započinju svoj fotografski put, ali i autora koji su stekli ''FRPS'' – najvišu razina odlikovanja Društva. Većina fotografija snimljena je digitalnim fotoaparatom, a neke čak i mobitelom – te ih većina nema žanrovske i stilske poveznice.

Izložba je realizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije te je dio programa ''Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split'' koji se financira iz sredstava podrške Zaklade "Kultura nova" i može se pogledati do 23. rujna u radno vrijeme Galerije fotografije.


Dennis Durack - The Eyes Have It