Pročitajte što vas sve očekuje u Domu mladih u prosincu

Donosimo pregled bogatog programa Doma mladih za prosinac kojeg će kao i uvijek obilježiti suvremeni, progresivni i urbani sadržaji, a obzirom da je kraj godine neće nedostajati ni blagdanske atmosfere.

Prvu prosinačku subotu pridružite se rođendanskom radio maratonu i danu otvorenih vrata u radio prostoru KLFM-a (4. kat južne strane Doma mladih, iznad Razreda). U subotu 2. prosinca KLFM-ovci su uživo u studiju od 14 do 24 h s cjelodnevnim eklektičnim glazbenim i govornim programom u slobodnom stilu. KLFM otvara vrata novog prostora za sve slušatelje, slušateljice, prijatelje i prijateljice, te sve one koji su zainteresirani za radioaktiviranje.

Posljednje ovogodišnje izdanje programa Krovna tema u ponedjeljak 5.12. će ugostiti Ivicu Mitrovića s Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Mitrović je dio tima i kustos diskurzivnog programa hrvatskog paviljona na ovogodišnjem 18. Venecijanskom bijenalu, međunarodnoj izložbi arhitekture, te suurednik knjige "Dizajn u suživotu – refleksije o sustavnim promjenama”. Program počinje u 18:30 sati u prostoru Razreda.

Izložbeni program u prosincu je itekako bogat. U četvrtak 7. prosinca u Galeriji MKC će se otvoriti izložba radova s Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija DVK 13-23. Sutradan, 8. prosinca u 19 sati otvorenje je izložbe Tanje Minarik u Galeriji Kluba Kocka. Više kanalna video instalacija “I think it’s a group of people flying kites in the rain dokufikcijski je rad koji putem algoritama umjetne inteligencije rekonstruira godinu dana života umjetnice na osnovu fotografija iz mobitela, te kroz setove teksta, slike i videa obrađuje teme identiteta, migracjia i pripadanja. U četvrtak 21. prosinca u 19 sati u Galeriji Kluba Kocka otvorit će se izložba Helene Janečić Erotski Crteži. Izložbu prati predstavljanje autoričine knjiga erotskih crteža, radionica sitotiska s motivima s crteža te glazbeni program. 

Na samom kraju mjeseca, 28. prosinca u Galeriji MKC u 19 sati otvorit će se izložba ARBYTE 2.0 Interdisciplinarna suradnja umjetnika i umjetnica okupljenih u Arbajt Kolektiv koja je počela 2021. godine, a u središte zanimanja postavljaju odnos umjetnosti i rada kako bi razbili mitove o romantiziranom pogledu na umjetnički rad koji karakteriziraju prekarni radni uvjeti.

Kako zvuči kretanje, kako zvuče naši mišići, primarna su pitanja kojima se bavi plesna izvedba Together We Sound koju možete pogledati u utorak 12. prosinca u Amfiteataru Doma mladih. Ulaz je slobodan. Koreografija i izvedba: Koraljka Begović i Nastasja Štefanić Kralj.

U subotu 16. prosinca u 18 sati održat će se 4. Dječji Open stage“. Manifestacija je to u kojoj djeca, mali umjetnici, prezentiraju svoje kreativno stvaralaštvo iz područja izvedbenih umjetnosti u trajanju do 10 minuta. Program se sastoji od više kratkih točaka koje izvode pojedinci ili grupe. Mlađi od 18 godina koji imaju točku izvedbenog karaktera pozvani su da svojim stvaralaštvom obogate program, a za sudjelovanje se trebaju javiti udruzi Cirkus Kolektiv najkasnije do 9. prosinca.

Iz glazbenog programa kluba Kocka izdvajamo: ST-ART 2023: Finalna večer & Dioniz (2.12.), EX-YU (6.12.), The Night Of The Living Goths (16.12.), Pulp pres. Djrum (2nd Drop Recordings) [London, Uk] (22.12.), Otpor Ulice: Atheist Rap + Špurijus (23.12.), Dirty Dancing (24.12.), Jungle Bells (25.12.). Naći će se u Kocki i drugog programa kao što su Projekcije kratkih filmova (18.12.) i posljednja ovogodišnja razmjena dobara - Bazâr (20.12.).

Iz bogatog edukacijskog programa izdvajamo: Vježbenica za pokret i ples — stručni seminar (2.12.), Radionica kontorcionizma za početnike (3.12.), Nediljom u šest: Radionice društvenih plesova (3., 10., 17.12.), Besplatna radionica profesionalne dokumentarističke fotografije kazališnih predstava (10. - 13.12.), Ciklus vikend radionica / jesenski release (16. I 17.12.), Ciklus 4 / svjesnost i pokret: Istraživanje kontakta (17.12.).

Ovo je samo dio onoga šta vas čeka do kraja prosinca. Cijeli program je dostupan na webu dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih, a tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.

Fotografije: Damira Kalajžić, PDM