Projekt 'CITY STREET ART' pretvorio je Split u fantastičnu galeriju na otvorenom

Šarene boje, grafitti i murali pretvorili su Split proteklih dana u pravu malu pozornicu na otvorenom, podarivši mu jedan posve drugačiji i svjež izgled. I to zahvaljujući projektu City Centera one pod nazivom 'City Street Art', koji je osmišljen s ciljem 'oživljavanja' odabranih zidnih površina u garažama i na ulazima u sam centar, a sve kako bi svojim posjetiteljima približili ovu vrstu umjetnosti. 

Street art ili ulična umjetnost i kod nas u posljednje vrijeme privlači sve veću pozornost. Jedan od najzaslužnijih ljudi za to svakako je i Marko Boko, organizator popularnog festivala Graffiti na gradele, koji se svako ljeto održava na Bolu na Braču. Poželjevši svoje prostore oplemeniti bojom i zanimljivim sadržajem u vidu murala i graffita, City Center one Split pozvao je umjetnike kolektiva i festivala Graffiti na gradele da im pomognu u tome. Tako su se Lonac, Chez 186 i Sarme bacili na oslikavanje površina velikih preko 500 četvornih metara, koje su bile „obične“ i bijele, a osim što su im podarili sasvim novu dimenziju, posjetitelji su uživo mogli svjedočiti procesu nastanka murala i graffita i iz prve ruke se upoznati s ovim vidom stvaralaštva i umjetnosti. Tijekom 5 dana trajanja projekta nastala su genijalna šarolika street art i graffiti djela, koja će nastaviti uljepšavati površine Centra.

Uz projekt 'City Street Art' veže se još jedna zanimljivost. Naime, kako je skateboarding jedan od uličnih sportova koji se prirodno veže uz ovu uličnu umjetnost, a Split nema vanjski skateboard park, pa tako ni rampe, City Center one odlučio je splitskom skateboard klubu Kolo donirati veliku skate rampu koju će klub postaviti na vanjski prostor Športskog centra Gripe u Splitu. Na taj način omogućili su članovima kluba, kao i ostalim skate, BMX i srodnim entuzijastima da nesmetano uživaju u ovim sportovima i okušaju se u raznim trikovima.

Najbolje da se osobno uvjerite u grandioznost i posebnost ovih uličnih umjetničkih djela, a s obzirom da su graffiti i murali i fantastična pozadina za fotografiranje, City Center one u Instagram natječaju od 14. do 23. rujna nagrađuje najoriginalnije uratke nezaboravnim shopping-om. Vidimo se!

Foto: Maja Prgomet