Rasprodana premijera filma o El Shattu, a na Tvrđavi Gripe film za cijelu obitelj

Dan antifašističke borbe na 16. Festivalu mediteranskog filma Split obilježit će se svjetskom premijerom filma "El Shatt – nacrt za utopiju". Ovaj dokumentarni film u režiji Ivana Ramljaka donosi zapanjujuće snimke i priču o 28 tisuća Dalmatinaca koje je Tito, uz pomoć Saveznika, evakuirao u Egipat, a u šatorima usred pustinje simulirali su svojevrsni komunistički model naselja kojim je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi II. svjetski rat.

- Nakon gotovo pet godina rada, koji je između ostaloga uključivao dvogodišnje istraživanje, intervjuiranje velikog broja 90-godišnjaka usred najgore pandemije, te putovanje na dva dodatna kontinenta izuzetno mi je drago što je došlo vrijeme za premijeru filma. FMFS je najprimjerenije mjesto za to s obzirom na njegovu temu, u srcu Dalmacije, i to baš na Dan antifašističke borbe - poručio je najavljujući današnje prikazivanje redatelj Ivan Ramljak.

Premijerna projekcija već je rasprodana, a ulaznice za "zidić", odnosno sjedenje na paletama ili ležaljkama, biti će puštene u prodaju na blagajni Ljetnog kina Bačvice od 21:30 sati.

Uoči ove premijere, Splićani će prvi u Hrvatskoj pogledati i kratki film "Ingresso Animali Vivi" redatelja Igora Grubića koji je na putovanje festivalima krenuo iz Rotterdama.

Ovogodišnji FMFS nudi pregršt programa za djecu svih uzrasta, ali i izlazak za cijelu obitelj. One koji mogu pratiti titlove večeras u kinu na Tvrđavi Gripe čeka sjajna komedija - "Kraljica plesa". Baveći se iznimno važnom tematikom današnjice, publiku svih generacija ovaj film će zabaviti i rasplesati.

U programu Parangal u 19 sati u Kinoteku Zlatna vrata iz Austrije stiže "Sparta", novi film igranog diptiha započetog filmom "Rimini" kontroverznog redatelja Ulricha Seidla, koji sada prati brata Ritchieja Brava. Ispiriran instinitom pričom, premijerno je prikazan na filmskom festivalu u San Sebastianu.

U besplatnom FMFS kinu na platou ispred Doma mladih od 21:30 gostuje Cinehill Motovun Film Festival, a donose kratke filmove iz Portugala, Srbije, Austrije i Izraela.


Foto: Maja Prgomet