„Razlika i moral“ u Galeriji Praktika

Program NMG@PRAKTIKA ulazi u šestu godinu ciklusa izložbi gostovanjem Društvenog centra Rojc i izložbom naziva „Razlika i moral“. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 22. veljače 2018. u 20:00, dok je razgovor naziva „Upravljanje javnim resursima – što nudi civilno-javno partnerstvo“ planiran istog dana u 18:00 u klubu Kocka.

Izložba: „Razlika i moral“ / 22.2. u 20:00, klub Kocka
Izložba je otvorena do 2. ožujka 2018.

11 tisuća kvadrata, bez pardona, centar je kulture grada Pule. Povoljna klima za djelovanje utočište je raznih umjetnika. Kreacija je zasigurno “duh Rojca” koja konstantno radi na umrežavanju ukupnog kulturnog, i ne samo kulturnog, djelovanja pomoću sinergije istaknu¬tih protagonista, a izvan obrazovne ili institucio¬nalne vertikale te se manifestira kao pojačivač relevantne i aktualne scene, koristeći pri tome načine i kanale suvremene otvorene komunikacije.

Grupna izložba „Razlika i moral” nema za koncept samo predstavljanje autora iz društvenog centra, već kako i sam naslov kaže, pokušaj predstavljanja općeg duha zgrade, kao utočišta nade koji nastoji zastupati trajni rad na djelu kao jedinu autentičnu suvremenost koja možda, lako moguće ne živi izvan mjesta poput Rojca. 
(iz predgovora izložbe)
 
- - - 

Razgovor: Upravljanje javnim resursima - što nudi civilno-javno partnerstvo?
22.2. u 18:00, klub Kocka


Koncept "nove javne kulture" već dulje je prisutan u teorijskim raspravama o kulturi, a podrazumijeva transformaciju postojećeg centraliziranog modela upravljanja javnim kulturnim resursima i ukazuje na potrebu za novim, inovativnim i demokratičnijim modelima i praksama upravljanja, programiranja, financiranja i odlučivanja. Postojeći modeli upravljanja i odlučivanja o javnim dobrima ne osiguravaju ravnopravno uključivanje građana u procese odlučivanja jer većina građana nije u mogućnosti birati ili biti birani u upravljačke strukture, a na potrebe lokalne zajednice adekvatno nije odgovoreno. Što konkretno znači uključivanje građana/ki u upravljanje javnim dobrima? Koliko je civilno-javno partnerstvo održiv model (su)upravljanja i kako će odgovoriti na potrebe lokalne zajednice? Što je sudioničko upravljanje i gdje je primjenjivo? - samo su neka od pitanja razgovora.