ROOM 100 u Finskoj

Eksperimentalna izvedbena kompanija ROOM 100 gostuje sa svojom predstavom „C8H11NO2“ od 12. do 14. prosinca u najnovijem finskom kazalištu – Teatteri Union u Helsinkiju.

Kazalište najavljuje predstavu kao „posve fizičku viziju svijeta shizofrenije: mješavinu kontorcionizma, dislokacije, butoh, break dancea i elektronske glazbe koju produciraju analogni oscilatori – duboko osobno djelo inspirirano redateljevim bratom i njegovih 35 godina bitke sa shizofrenijom.“

Predstava „C8H11NO2“ premijerno je izvedena u Parizu 2011. godine i otad je izvođena na festivalima suvremenog cirkusa, suvremenog plesa, kao i izvedbenih umjetnosti u europskim zemljama i SAD-u. Gostovanje ROOM 100 u Finskoj podržano je kroz izvozni program Male performerske scene Croatian Circus Creation Export.

Room 100 - C8H11NO2 from Room 100 on Vimeo.

Uz izvedbe predstava „C8H11NO2“ i „Seed“, u 2014. godini ROOM 100 proveo je prezentacijske projekte radi razvoja publike o povijesti, razvoju, značaju i slojevitosti suvremene cirkuske umjetnosti. U Judinom drvu u svibnju je ugošćen Festival novog cirkusa i novomagijska predstava belgijske kompanije Rode Boom koja je označila prvu inozemnu izvedbu suvremenog cirkusa u Splitu. U suradnji s Malom performerskom scenom proveden je projekt Cirkuske srijede – ciklus filmova cirkuske tematike koji se održao u Splitu, Puli, Zadru i Zagrebu.

Nakon 6 godina duge nemogućnosti dogovora s gradskom vlasti oko korištenja adekvatnog gradskog prostora za produkcijski i prezentacijski rad kolektiva, ROOM 100 početkom listopada unajmio je prostor za rad po komercijalnim uvjetima. Početkom 2015. godine ROOM 100 započinje s produkcijskim radom na trećoj predstavi kolektiva te najavljuje edukacijske programe za Splićane.