Rujan u Domu mladih: brojne radionice, predavanja, izložbe, druženja...

Dom mladih je objavio cijeli program za rujan i nudi brojne zanimljive sadržaje.

Rujan u Domu mladih će obilježiti brojne radionice pa je tako za subotu 9. rujna najavljena radionica “Pisanje kao izvedba. Radionica propituje u kakvim sve različitim odnosima mogu biti tekst i tijelo, pisanje i koreografija. Pod vodstvom plesne umjetnice Martine Tomić i dramaturginje Nine Gojić istražit će se nekoliko mogućih pristupa tom pitanju. Radionica je namijenjena plesnim umjetnicama, dramaturzima, novomedijskim umjetnicama, izvođačima, studentima u tim područjima i svima zainteresiranima za pisanje i izvedbu.

U rujanskom programu su još dvije plesne radionice. U četvrtak 14. rujna će se održati besplatna radionica salse za napredne parove koju vodi Tomo Omo Mutarello, a u organizaciji Kolektiva Style Force. U drugoj polovici rujna, 24.9., na raporedu je radionica Lune Lilek (Zagrebački plesni ansambl) koja se održava u sklopu Male škole suvremenog plesa (II. polugodište), a u organizaciji Plesne udruge Tiramola.

Za sve koje zanima fotografsko dokumentriranje umjetničkih izvedbi i žele naučiti više o tome, krajem mjeseca (25., 26., 27. i 30.9.) na rasporedu je radionica profesionalne dokumentarističke fotografije kazališnih predstava i svih izvedbenih umjetnosti slične strukture. Radionica je podijeljena u dva dijela. Prvi dio je teoretski i bazira se na osnovama dokumentarne fotografije. Drugi dio je praktičan i sastoji se od odlaska na teren (Amfiteatar) i fotografiranju glavne probe prestave. Sudionici radionice moraju imati svoju fotografsku opremu. Minimalni tehnički uvjeti potrebni za prisustvovanje radionici: posjedovanje foto aparata aps-c veličine senzora ili većeg. Prednost imaju oni polaznici koji posjeduju jedan širokokutni i jedan tele objektiv 2.8 ili veći otvor blende, ili zoom objektiv. Voditelj radionice je Darko Škrobonja.

Za utorak 12.9. najavljeno je četvrto predavanju iz ciklusa o filmskoj analizi. Na predavanju “Nedokučiva filmska povijest, predavač i filmski analitičar, Erik Lončar će ući još dublje u svijet filmskog stvaralaštva, kako bi razotkrio brojne skrivene informacije i tako gledateljima omogućio jasnije sagledavanje filmova, a onda i kvalitetnije iskustvo uživanja u njima. Zato, pridružite se na još jednom interaktivnom predavanju o filmskoj analizi.

Udruga Jedna mladost provodi različite aktivnosti za mlade, između kojih se izdvajaju: tečaj grafičkog dizajna, Zelena kemija (interaktivni eksperimenati i ige za djecu od 6. do 8. razreda), Mladi poduzetnici (entuzijastični mladi poduzetnici učit će o nizu poslovnih tema, počevši od toga kako razviti ideje, kreirati proizvode, doprijeti do kupaca i što je najvažnije - prodati!), Filmska škola (Filmska matineja, pisanje scenarija). U rujnu su termini održavanja 23. i 30.9.

Petak i subota, 15. i 16.9., rezervirani su za Vikend permakulture u organizaciji udruge Permakultura Dalmacija. Tijekom dva dana programa možete se upoznati s permakulturom, naučiti kako čuvati sjeme starih sorti povrća, upoznati se s konceptom banke vremena, naučiti izraditi samonavodnjavajuće gredice, ali i donijeti nešto na popravak na Popravljaonicu.

Omiljeni Bazar u Klubu Kocka ovog mjeseca će se održati u nedjelju 17.9. od 20 do 22 h u organizaciji udruge Aktivist. Bazar uvijek nudi svega, od odjeće, knjiga, suđa, posuđa, ukrasa, obuće, nakita do glazbenih ploča i kaseta te tako promiče održiviji način života te recikliranje i ponovnu uporabu, a sve funkcionira po pincipu “Uzmi i nosi!”.

U Galeriji MKC otvoriti će se u petak 22. rujna izložba “Dom” Petra Grimanija. Izložba Petra Grimanija u splitskom Domu mladih u kolopletu prostornih i sadržajnih asocijacija objedinjuje pregled njegove bogate, multimedijalne umjetničke produkcije s radovima izvedenim za ovu priliku.

Zadnjeg četvrtka u mjesecu (28.9.) u Kino klubu Split u sklopu diskurzivnog programa "U kvadrat" usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalni filmovi, recentne klupske produkcije te filmovi suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Program je javan i ulaz slobodan.

Još nekoliko dana, do 10. rujna otvorene prijave na radionicu kamere i režije koju vodi istaknuti njemački snimatelj i redatelj Fred Kelemen, a koja će se održati od 18. do 22.9. u Kino klubu Split.

Cijeli program je dostupan na webu dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih, a tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.