Saksofonski Papandopulo kvartet na 60. Splitskom ljetu

Koncertom u Klaustru crkve sv. Frane u ponedjeljak 4. kolovoza s početkom u 21 sat u sklopu 60. Splitskog ljeta, splitskoj će se koncertnoj publici predstaviti Papandopulo kvartet. Kvartet čine četiri vrsna hrvatska saksofonista Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, a izvest će djela Gioacchina Rossinija, Mirele Ivičević, Borisa Papandopula, Eugène Bozza i Jacquesa Petita.

Svi članovi Papandopulo kvarteta diplomanti su zagrebačke Muzičke akademije iz razreda Dragana Sremeca, a usavršavali su se na konzervatorijima u Parizu, Amsterdamu i Beču te na seminarima kod uglednih svjetskih saksofonista. Kvartet je nastupao na poznatim festivalima i značajnim glazbenim manifestacijama kao što su Glazbene večeri u sv. Donatu, Riječke ljetne noći, Muzički biennale Zagreb, Glazbena tribina u Opatiji, Splitsko ljeto i Dani nove glazbe u Splitu, Echoraum u Beču te na koncertima u Budimpešti, Bardu, Zagrebu, i mnogim drugim gradovima. “. Njihov prvi nosač zvuka u izdanju Croatia Records je najprodavaniji album klasične glazbe zadnjih nekoliko godina i dobitnik je pet nominacija za diskografsku nagradu Porin. Njihove nastupe kritika opisuje biranim riječima.

Osobitu važnost Papandopulo kvartet pridaje promidžbi nove glazbe, poglavito skladbama mladih hrvatskih i inozemnih autora, pa su tako praizveli djela Mirele Ivičević, Frane Đurovića, Mattiasa Kranebittera, Dubravka Palanovića, Tene Borić i drugih, a u pripremi su i nove praizvedbe, pri čemu ne zanemaruju ni glazbu minulih stoljeća. Na tim su osnovam uobličili i predstojeći splitski koncert na kojem će izvesti skladbe nastale u vremenskom rasponu od devetnaestog pa do dvadeset i prvog stoljeća.

Započet će izborom poznatih melodija iz opera Gioacchina Rossinija, nakon čega slijedi Goldspell I i II suvremene hrvatske skladateljice Mirele Ivičević, te Četiri krokija Borisa Papandopula. Koncert će završiti skladbama dvaju francuskih skladatelja: Andante et scherzo od Eugène Bozza, te 10 variations gondolantes sur le Carnaval de Venise Jacquesa Petita.