Sergej Zaljotin otvorio izložbu o Valentini Tereškovoj u Fotoklubu Split

U Galeriji fotografije Fotokluba Split sinoć je otvorena izložba "Prva žena u svemiru:Valentina Tereškova".
Fotografije prikazuju pripremu za odlazak i događaje nakon misije Vostok 6. Raketa-nosač Vostok korištena je 1961. prilikom misije J. A. Gagarina, prvog čovjeka u Zemljinoj orbiti. Šesti kozmonaut koji je uzletio raketom-nosačem Vostok (16.06.1963.) godine bila je Valentina Tereškova, prva žena u svemiru. Njezin je pozivni signal sa Zemljom bio „Čajka“ odnosno „Galeb“.
Kao i Gagarin, Tereškova je u svemiru bila samo jednom, a do danas je jedina žena koja je letjela u svemir sama, bez drugih članova posade.

Izložba se održava u sklopu . 5. FantaSTikona: - konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike, a možete je pogledati do 23. ožujka 2019.

Prisutnima su se na otvaranju prigodnim riječima obratilli Maja Prgomet, predsjednica Fotokluba Split,Mate Omazić, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Splita,Marko Mlinar ispred udruge Udruge za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST,Elena Pilićeva Čorko iz Koordinacijski savjet udruga ruskih sunarodnjaka u Hrvatskoj,Josip Eterović, prvi počasni konzul Ruske Federacije u Splitu i ruski kozmonaut Sergej Zaljotin, Heroj Ruske Federacije.

Sergej Zaljotin prvi put je došao u Hrvatsku, a u svojoj  impresivnoj karijeri  ima dva putovanja u svemir.
Pilot-kozmonaut, Heroj Rusije, koji je prvi let u svemir odradio 4. travnja – 16. lipnja 2000. kao zapovjednik Svemirskog kompleksa „Sojuz TM-30“ i Orbitalne stanice „Mir“ po programu EO zajedno i napravio jedan izlazak u otvoreni svemir u trajanju 5 sati i 3 minute, a drugi 30. listopada – 10. studenog 2002. kao zapovjednik ekipe 4. ekspedicije posjeta MKS na transportnom brodu „Sojuz TMA-1“.Ovaj inžinjer ekologije je predvodio znastvena istraživanja tijekom svog boravka u svemiru, a radio je i kao instruktor i ispitivač odreda kozmonauta.

Zaljotina imate priliku poslušati u petak, 15.ožujka 2019. u 21 h na splitskom FESB-u gdje će održati predavanje na temu "Kozmonaut - Trening i letovi u svemir" u sklopu 5. Fantastikona - konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike.

Više fotografija s otvaranja pogledajte u GALERIJI.

FOTO: Milan Šabić