Silent Sonata s RØLØm!

U srijedu 29. studenog u 21:00 u prostoru Amfiteatra Doma mladih (Ulica Slobode 28, Split) prikazat ćemo nijemi film Silent Sonata uz koji će uživo improvizirati bend RØLØ!

Radnja "Silent Sonate", slovenskog redatelja Janeza Burgera, zatječe muškarca s djecom u polurazrušenoj kući usred ničega. Njegovu ženu ubila je granata. Umjesto novog vojnog napada, lutajuća karavana Circusa Fantasticus zaustavlja se pred njihovom kućom. Dovode sa sobom umirućeg direktora cirkusa. Film postavlja pitanje je li moguće da se u krajoliku rata i smrt dogodi išta lijepo. Može li se život nastaviti? Je li moguće pojmiti da smrt ne postoji?

U ovom nadrealnom filmu u kojem nitko ne govori, glavnu ulogu tumači hrvatski glumac Leon Lučev, uz Lunu Zimić Mijović (debitirala u „Grbavici“ Jasmile Žbanić) te niz na audicijama probranih sjajnih cirkuskih umjetnika kao što su Rene Bazinet (klaun iz Cirque du Soleilova „Saltimbanca“, te glavni glumac njihova filma „Allegria“), Pauliina Räsänen i Viatcheslav Volkov (akrobati iz „Allegrie“), Ravil i Natalia Sultanovi (diplomirani umjetnici moskovske cirkuske škole koji žive u Ljubljani), Daniel Rovai (francuski klaun), David Boelee (nizozemski gutač vatre) i Zhang Xiaoxue (kineska akrobatska šampionka). Kostimografiju filma potpisuje Alan Hranitelj, zagrebački dizajner – miljenik Soleilove kreativne šivaone.

Na 13. Festivalu slovenskog filma Portorož „Silent Sonata“ pokupila je silu nagrada, uključujući one za najbolji film i režiju, te nagradu kritike, na Alexandria International Film Festivalu osvojila je nagradu za najbolje umjetničko dostignuće, a na 58. Puli nagradu za najbolju glumu.

"RØLØ su eksperimentalni, elektronički tročlani indie-rock bend koji zvuči vanzemaljski dobro." (sound-report.com)

RØLØ je projekt tri splitska glazbenika različitih glazbenih pozadina (Leut Magnetik, Lažni brkovi, Beta Bombe) koji čine Mišo Komenda na električnoj gitari, klavijaturama i vokoderu, Karlo Kazinoti na bubnjevima i ritam mašini i Marko Kušeta na bas gitari. Svoj žanr opisuju kao kombinaciju elektronike i indie punk rocka s predznakom "eksperimentalno".

RØLU će se na sceni pridružiti Gordan Tudor - dobitnik pet Porina, alt saksofonist Papandopulo kvarteta, docent saksofona i komorne glazbe na Umjetničkoj akademiji u Splitu, profesor saksofona u Glazbenoj školi Josipa Hatzea te gostujući docent na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu i umjetnički direktor festivala "Dani nove glazbe".

Ulaznice se prodaju na ulazu po cijeni od 25,00 kn.

Program se održava u sklopu cijelogodišnjeg ciklusa filmova cirkuske tematike u organizaciji splitskog suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100.

Program se realizira uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita te uz tehničku podršku Multimedijalnog kulturnog centra Split i Festivala mediteranskog filma Split.