"Smij i suze starega Splita" na Sustipanu

Dramska predstava Smij i suze starega Splita na program je 60. Splitskog ljeta u četvrtak i subotu, 24. i 26. srpnja na pozornici na otvorenom na splitskom poluotoku Sustipan. Nastala na osnovu zapisa splitskog poštara, samoukog kroničara Ivana Kovačića, predstava je praizvedena na 56 splitskom ljetu u režiji Gorana Golovka. Na mitskom prostoru Sustipana, bivšeg splitskog groblja, predstava otima zaboravu Split s početka 20. stoljeća. U ulozi Pripovjedača, odnosno samog autora Kovačića pojavljuje se Ratko Glavina koji će na izvedbi u četvrtak obilježiti 50. godina profesionalnog umjetničkog rada.

Smij i suze starega Splita predstava je o Splitu siromašnih težaka, berekina , glendeživaca i redikula, predstava o starome Splitu istodobno dobrodušnom i okrutnom, nasmijanom i surovom, šaljivom i licemjernom. “Od svega tega najgore nan je bilo ča nas je mučila glad (…) i da ne čuješ kako prazna čriva rujedu i protestiraju našli smo da je najboje pričat glendu i sulac o bilo čen…” zapisuje marljivo pero razlog zbog kojeg je budućim generacijama ostavio zapise o Splitu svog djetinjstva i najranije mladosti.

Šesnaesteročlani ansambl Smija i suza… predvodi glumac Ratko Glavina upravo u ulozi Pripovjedača Ivana Kovačića. Na izvedbi u četvrtak obilježit će jedinstveni jubilej, 50 godina profesionalnog glumačkog djelovanja.

U povodu te velike umjetničke obljetnice, valja se prisjetiti nekih od najblistavijih vrhunaca Glavinine glumačke karijere tijekom koje su nastajale uloge Messer Nicie u Machiavellijevoj Mandragoli za koju Ratko Glavina dobiva Nagradu “Judita” na Splitskom ljetu; potom uloge Jure Mutavoga iz predstave Drugi Libar Marka Uvodića Splićanina u režiji Ante Jelaske za koju dobiva Prvomajsku nagradu Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske; potom Jacquesa iz predstave Otvarač za konzerve Victora Lanouxa u režiji dr. Vlatka Perkovića za koju opet dobiva Prvomajsku nagradu Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske; potom Frane Mandalina u predstavi Otok svetog Ciprijana kada je nagrađen “Marulom”; potom Nagrada Grada Splita za osobita postignuća na području scenske umjetnosti…

S druge strane, upamćen je i kao neodoljivi Paron Furte u Ribarskim svađama, bio je apsolutni Rašpe Trogiranin u Spli’skom akvarelu... “Lakoća i mirnoća, s apsolutnim odsustvom grča i bridova uloge, a iz čega, paradoksalno, zrači sugestivni intenzitet, ritam i dinamika, to je stil kojim majstorski vodi svoju igru glumac Ratko Glavina.” Zapisao je o Ratkovoj umjetnosti redatelj Ante Jelaska.

Ostale uloge u ovoj omiljenoj predstavi Splitskog ljeta tumače: Zoja Odak, Nenad Srdelić, Vicko Bilandžić, Bruna Bebić, Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić Šiškov, Tihomir Šiškov, Nikša Arčanin, Nives Ivanković, Zdeslav Čotić, Tajana Jovanović, Andrijana Vicković i Goran Marković. Adaptaciju i dramatizaciju Kovačićevoih zapisa izvršila je Olja Lozica, scenografkinja je Ivana Poljak, kostimografkinja je Marija Maca Žarak, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, scenski je pokret osmislio Alen Čelić, Nela Bujas Luketić je glazbena suradnica, jezična savjetnica je Jagoda Granić, a za video-oblikovanje zadužen je Tihomir Snitko.

Izvedbe 24. i 26. srpnja započinju u 21 sat.