Split Format: Autorsko pravo kao zagrijavanje za drugi dio festivala

   Uspješna prva polovica Split Formata

Tjedan iza nas donio je brojna predavanja, izložbe i radionice. Predavanje i radionicu o kustoskim praksama u fotografiji održale su Paola Orlić, Luja Šimunović i Klara Petrović (Organ Vida), Stipe Božić pričao je o snimanju u nemogućim uvjetima, a Zvonimir Barišin o velikom požaru (17.7.2018.) koji je zadesio Split i okolicu. Također održana je i humanitarna aukcija fotografija poznatih dalmatinskih fotografa u organizaciji portala DalmacijaDanas, a sva prikupljena sredstva donirana su za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju beskućnika koji za nekoliko dana putuju u Mexico na Homeless World Cup. 

Paola Orlić, Luja Šimunović i Klara Petrović (Organ Vida)
Humanitarna aukcija fotografija poznatih dalmatinskih fotografa u organizaciji portala DalmacijaDanas
Stipe Božić

Zvonimir Barišin

Sinoć je Paun Paunović, splitski fotoreporter s dugogodišnjim iskustvom bilježenja specifičnih elemenata lokalnog identiteta, približio publici najsplitskiji sport - Picigin. Paun je prošetao kroz povijest kultne splitske plaže Bačvice i Picigina. Na ovom zanimljivom predavanju pod nazivom „Picigin kao identitet Splita“ podršku su došli dati i članovi  Ekološkog društva "Picigin Bačvice" koji su se rado uključili u priču o neraskidivoj vezi picigina i specifičnog splitskog identiteta. U veseloj atmosferi publikom se zavrtio se i piciginaški balun.

 

Autorsko pravo kao zagrijavanje za drugi dio festivala

„Ukralo mi fotografiju s Fejsa i izašla je u novinama!“, „Šta moja fotografija radi na instagramu onog lika?“, „Slikalo mi dite u Marmontovoj i objavilo na onoj stranici“…Kako se pravno zaštiti po gore navedenim pitanjima otkiti će nam u petak u Sveučilišnoj knjižnici Split Igor Nobilo na predavanju pod nazivom „Autorsko pravo“. Igor je profesionalni fotograf s 21 godinom iskustva rada u medijima i na tržištu. Prvi je stalni sudski vještak za fotografiju u Hrvatskoj, a 5 godina je vodio Zbor fotoreportera. Sudjelovao je u stvaranju vodiča za licenciranje i cjenika arhivskih fotografija, te i dalje radi na formiranju boljih cijena i uvjeta rada na fotografskom tržištu. Kao Majstor fotograf vodi edukativne tečajeve i specijalizirane fotografske ture diljem Hrvatske.

 

Ovaj vikend splićani će imati priliku uključiti se u jos jednu zanimljivu radionicu. U trodnevnoj radionici Camere obscure, mladi nagrađivani splitski fotografi Maja Prgomet i Milan Šabić, stručno osposobljeni od strane Hrvatskog fotosaveza za vođenje ove vrste radionice, upoznati će polaznike s osnovama fotografije, izradu camere obscure, fotografiranje te razvijanje i skeniranje negativa. Kotizacija za radionicu je 250 kn, uz obaveznu prijavu, a broj mjesta je ograničen (preporučena dob 14+).Mjesta za radionicu još uvijek ima, pa ako ste zainteresiranivaše, ime i prezime te kontakt broj pošaljite na splitformat@gmail.com, u naslov stavite WORKSHOP: Camera obscura

 

Svi ljubitelji fotografije, u petak od 11:30 do 17:00 satu u Fotoklubu Split, biti će mogućnosti pobliže se upoznati s novitetima Nikon opreme, gdje posebno možemo izdvojiti novi Nikon COOLPIX P1000 s 125 X optičkim zumom i Nikon Z7 bezrcalni fotoaparat nove generacije. U subotu u 11:30 sati u Fotoklubu Split saznajte zašto su Zoran Marinović, putopisac, humanitarac i fotograf National Geographic-a, te Mare Milin, eminentna modna i portretna fotografkinja, odabrali upravo fotoaparate Fujifilm kao primarni instrument za stvaranje svojih djela. Nakon predavanja će se održati i prezentacija Fujifilm opreme koju će posjetitelji moći razgledati do 18:00 sati.

 

Detaljn program nalazi se na službenoj stranici festivala www.splitformat.com, a za sve novosi vezane za festival posjetitelji mogu pratiti putem službenih društvenih kanala www.facebook.com/SplitFormat i www.instagram.com/splitformat.