Splitsko ljeto i HRT za Slavoniju

Splitsko ljeto i HRT za Slavoniju zajednički je naziv dvaju koncerata koja će u ponedjeljak 28. srpnja ansambli Hrvatske radiotelevizije održati u sklopu 60. Splitskog ljeta. Prvo će u 21 sat u splitskoj crkvi Gospe od zdravlja Zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Tonča Bilića izvesti koncert s djelima Šuleka i Rahmanjinova, da bi potom s početkom u 23 sata Jazz orkestar HRT-a na čelu s dirigentom Sašom Nestorovićem i solistom, švedskim trubačem, skladateljem i aranžerom Lasseom Lindgrenom na Rivi izveo koncert nazvan Ultimate Abba. Povod ovim koncertima obilježavanje je 60. godišnjice Splitskih ljeta i isto toliko godina postojanja Radio Splita, a zajednička im je i humanitarni karakter. Naime, prihod prvog koncerta Splitsko će ljeto donirati nastradalima u poplavama u Slavoniji, a osnovna poruka koncerta na Rivi, na kojemu je ulaz slobodan poziv je publici da pomoć poplavljenima daju pozivom na donatorski telefon Hrvatskog crvenog križa 0609011.

Zbor HRT-a pod ravnanjem svog šefa dirigenta Tonča Bilića izvest će skladbe Bašćanska ploča Stjepana Šuleka, te izbor iz Cjelonoćnog bdijenja, remek-djela Sergeja Rahmanjinova. Bašćanska ploča Stjepana Šuleka, čiju stotu obljetnicu rođenja obilježavamo ove godine, uglazbljuje tekst jednog od najdragocjenijih i najstarijih hrvatskih civilizacijskih spomenika – svjedočanstvo bogatstva hrvatskih natpisa na staroslavenskom pismu glagoljici, nastao oko 1100. godine. Jedina je to Šulekova a cappela skladba za mješoviti zbor, koju je skladao 1980. prateći tekst spomenika pri čemu se ističe uvodni zaziv: “U ime Oca, i Sina, i Duha Svetoga, Amen.” Svoje najkompleksnije djelo ukorijenjeno u vokalnoj ostavštini zborske a cappella tradicije pravoslavne crkve i ruske liturgije Sergej Rahmanjinov (1873. – 1943.). napisao je u samo dva tjedna početkom 1915., tijekom pijanističke turneje po Rusiji. Riječ je o uglazbljenju večernjih i jutarnjih molitvi koje se kao dio cjelonoćnog bdijenja izvode subotom ili uoči velikih blagdana, uz početak obreda sa zalaskom sunca; u ruskim katedralama i župnim crkvama većinom u skraćenoj varijanti, a samo u samostanima u punom trajanju. Jedinstveni osjećaj za melodiju, tradiciju, obred i vokalni medij djelu je podario cjelovitost i osobitu kontemplativnu i molitvenu dramatiku.

Jazz orkestar HRT-a koncertom na splitskoj Rivi zaključit će svoju ovoljetnu Ultimate Abba turneju u sklopu koje su, pod ravnanjem maestra Saše Nestorovića, već nastupili u Zagrebu, Rijeci, Slavonskom Brodu i Zadru. Ekskluzivni je to projekt Lassea Lindgrena i Jazz orkestra HRT-a nastao na poticaj Lindgrenova prijatelja i menadžera Ernieja Garsidea koi mu je rekao: „Moraš snimiti glazbu ABBE jer je ona popularna diljem svijeta već trideset godina. Tako će zasigurno biti još sljedećih trideset.  Na kraju krajeva, ti si Šveđanin.“ Lasse Lindgren stoga je okupio vrsne švedske aranžere i glazbenike koji su hitove Abbe - Mamma Mia, Gimme Gimme, Money, Money, Money, The Winner Takes It All, Dancing Queen, Waterloo – odjenuli u novo, jazzersko i bigbandovsko ruho, predstavivši ih prvi put u Zagrebu u veljači 2013. godine. Ove godine, kada se navršava četrdeset godine od pobjede grupe ABBA na Eurovizijskom natjecanju u Brightonu s pjesmom Waterloo što je za ABBU značilo i početak spektakularne međunarodne karijere, niz koncerata kojima Jazz orkestar HRT-a i Lasse Lindgren predstavljaju nove verzije njihovih pjesma, sjajan je i jedinstven način odavanja počasti ostavštini te legendarne švedske grupe.