Splitsko ljeto: Nikola Ivošević i Marco Graziani dobitnici Judite

Glumac Nikola Ivošević i violinist Marco Graziani dobitnici su nagrada Judita koje se dodijeljuju za najvrjednija umjetnička ostvarenja na 60. Splitskom ljetu. Ocjenjivački sudovi koji su odlučivali o nagradama ovako su obrazložili svoje odluke.

"Juditu za glazbeni doseg darujemo violinistu Marcu Grazianiju, solistu u Koncertu za violinu i orkestar u D-duru Petra Iljiča Čajkovskog. Oduševljeni i poneseni primjernim pristupom mladog violinista, kao i vrlo visokom razinom izvedbe, ističemo njegovu poniznost veličanstvenom uratku ruskoga skladatelja. Iznimno zahtjevna solistička dionica raskošno je otkrivala mogućnosti mladog violinista koji se nedvojbeno bliži svom umjetničkom zenitu. Prinos ostvaren s vrsnim Vojvođanskim simfonijskim orkestrom kojim je ravnao Berislav Skenderović pohranio je trajan trag u srcima splitskih štovatelja glazbe. Marco Graziani osvojio nas je ozbiljnošću i predanošću, njegovu dubokom i iskrenom izričaju potpuno je strano populističko podilaženje publici", stoji u obrazloženju kojeg potpisuju Tatjana Alajbeg, Kosovka Čudina i Mirko Jankov, članovi ocjenjivačkog suda nagrade Judita za glazbeni program 60. Splitskog ljeta.

"Nikola Ivošević, dugogodišnji član Drame HNK u Splitu, razotkrio je gledateljstvu lik Jaga u Shakespeareovu Othellu kao osobu u kojoj stoluje sama ideja Mržnje. Iz distancirane mirnoće njegova lika prema svemu oko sebe od samog početka izbijala je zabrinjavajuća protivnost svakom ljudskom skladu. A potom se, s potpunom jasnoćom o sredstvima i procesu njezina rušenja, u radnju uključuje kao stroj Zla koji gradira svoj pokrenuti mehanizam do trijumfa. Ivoševićev Jago kao da izlazi iz same tame metafizičke ideje opakosti, one i onakve koja u prijelomnim vremenima i situacijama društvene posustalosti svako Dobro premeće u vlastitu suprotnost i stavlja u funkciju realizatora svoje nakane.

Pritom je okolini ostajao neprepoznatljiv, zaklonjen logičnim postupcima svoje tobožnje skrbi za druge. Ideja ovakve kreacije Jaga je značajna u vremenu koje i samo prepoznaje Zlo tek onda kad ono ostvari svoje ciljeve. Nikola Ivošević je sve to postigao jednostavnim glumačkim izrazom, dobrom ortoepijom sonornosti svog moćnog glasa i snažnim djelovanjem svoje osobnosti. Najsrdačnije čestitamo dramskom umjetniku Nikoli Ivoševiću", objasnili su Vlatko Perković, Nila Kuzmanić Svete i Siniša Kekez, članovi ocjenjivačkog suda nagrade Judita za dramski program 60. Splitskog ljeta.