Studeni u Domu mladih - predstave, koncert, izložbe, radionice, predavanja, buvljak...

 

Iako je studeni mjesec u kojem polako moramo prihvatiti dolazak zime te smo zbog čestih kiša češće u zatvorenim prostorima to ne znači da se ne možemo zabaviti i kvalitetno provesti vrijeme. Provjerite program za studeni u Domu mladih i nađite nešto po svom guštu pa vam ni kiša ni južina neće (toliko) smetati.

Ovaj vikend u Galeriji MKC možete pogledati izložbu Robertine Šebjanič: Aquatocene/U potrazi za podvodnom tišinom koja istražuje fenomen podvodnog zvučnog zagađenja koje je čovječanstvo stvorilo u svjetskim morima i oceanima. Izložba je otvorena do 10.11., a može se pogledati svaki dan, osim nedjeljom, od 13-20h.

U subotu (06.11.), u 18h, na Maloj sceni pogledajte nesvakidašnju predstavu "Twentynine". Riječ je o site specific perfomansu - ekološkoj predstavi koja radi s kompostabilnim, reciklažnim materijalima. Glavna cirkuska disciplina predstave je hodanje na žici, a tijekom izvedbe umjetnica ispod žice stvara vrt koji ostaje na lokaciji kao trag izvedbe i dalje srasta s njom dok se potpuno ne utopi u kontekst nakon određenog vremena. Ulaz je slobodan.

Nedjelja je dan za radionice pa se tako možete okušati u hodanju na žici, naučiti plesati ili razvijati svoj pokret unutar odabrane cirkuske discipline. Radionica Hodanja na žici s Louisom Wruck otvorena je za sve koji žele isprobati ili proširiti svoje znanje o cirkuskoj disiplini hodanja na žici (07.11., 10-13h, Mala scena). U popodnevnim satima (17-20h) na istom mjestu održati će se Radionica Movement research s Louisom Wruck. Radionica je namjenjena svima koji žele istraživati svoju cirkusku disciplinu kroz razne koncepte istraživanja pokreta. Ako ste sramežljiviji ili vam se jednostavno ne izlazi iz kuće možete sudjelovati i na online radonici i naučiti plesati house i hip hop. Online plesna radionica DANCEaj dan održava se svake nedjelje do kraja studenog (18-20h). Radionice su namijenjene mladima do 25 godina bez obzira na prethodno plesno iskustvo, a održavaju se u sklopu projekta “Dan po dan – mladi u kulturi online” koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo kulture i medija.

Novi tjedan donosi i nove zanimljive radionice: besplatna Radionica keramike (08.11.), Radio Škola (08. - 11.11.), 4. ciklus DIGI radionica proširene stvarnosti pod vodstvom Veljka Popovića (9./12./ 16.11., online), Radionica stripa s Enom Jurov.(10.-12.11.)

Neformalna edukacija Radio Škola dio je programa "KLFM Radio Dani" koji donose još i razgovor s Lerijem Ahelom i Željkom Luketićem koji stoje iza izdavačke kuće Fox & His Friends. Razgovarat će se o lokalnoj, splitskoj glazbenoj sceni 70ih i 80ih (pop, disko, funk...), glazbenom iskopavanju, revalorizaciji i novim interpretacijama te medijima i formatima distribucije glazbe (11.11.). Radio dani će završiti u subotu 13.11. otvorenim danom radija kada zainteresirani građani mogu svratiti do studija radija KLFM i upoznati se s radijskim volonterima i uredništvom te saznati o načinima uključivanja u rad udruge. Istovremeno, u Dvorištu Kluba Kocka, KLFM Soundsystem i eklektični izbor glazbe kao priprema za večernji koncert – glazbeni par Cura i Dečko.

Neformalni edukativni program kao dodatak, alternativa i/ili komplementarna edukacija formalnom obrazovanju iznimno je jak u Domu mladih te se održava osim kroz radionice i kroz brojna predavanja, seminare i škole.  Kroz neformalno obrazovanje učimo stvari koje nas direktno zanimaju i na način koji nam odgovara, u puno opuštenijoj i fleksibilnijoj atmosferi. Stoga svakako provjerite iduće programe: Predavanje "Operativne slike" (11.11.) dr. sc. Ane Peraice kroz koje svi zainteresirani mogu steći osnovna znanja o suvremenim praksama u audiovizualnim medijima, Seminar Alternacije (11.11.) novi godišnji seminar analoge fotografije kojeg vodi Rino Efendić, Tečaj Permakulturnog dizajna (11.-14.11. i 25.-28.11.), Škola kritike vizualnih umjetnosti (12. i 13.11.) s voditeljicom Ivanom Meštrov, Ciklus radionica svjesnost i pokret (14.11.) okrenutih radu na sebi, pokretu i prostoru s voditeljicom Natašom Pavlov, Open Social Dance Class (14.11.) uz Bachata Lady Style (Beginner i Intermediate class), Salsa Class te druženje.

Drugu subotu (13.11.) na programu je još jedna neobična predstava suvremenog cirkusa – "Tumult". U predstavi je troje umjetnika koji su ograničeni hodanjem na jednoj žici prisiljeni preispitivati i redefinirati različite načine istovremenog surađivanja i kreiranja na jednoj žici.

U drugoj polovici mjeseca najavljeni su još: Projekcija filma "Trauma nas uči mudrosti" (15.11.), Piercing predavanje (15.11.), Radionica pisanja projektnih prijava u okviru programa Erasmus – 2.dio (16.11. - 18h), Radionica Dreamcatchera (18.11.), Izložba VGA 03 (19.11.), Buvljak (20.11.), Predstava "Portreti" (20.11.), Jazz dance radionica (21.11.), Radionica Chacha (21.11.), Stolarska Radionica (22.11.), Radionica Rumba (28.11.).

Čitav raspored za studeni kao i više detalja o načinu sudjelovnja u edukativnim i radioničkim programima potražite na webu dom-mladih.org i društvenim mrežama.