Suvremena cirkuska predstava „Surface“ u Domu mladih 29. siječnja

29. siječnja 2019. godine u Domu mladih Split održavat će se dvije prezentacije suvremenih cirkuskih predstava u nastajanju u organizaciji splitskog ROOM 100.

U Beton kinu u 18:00 održat će se prezentacija predstave radnog naziva "Surface" belgijske suvremene cirkuske skupine Familiar Faces, laureata CircusNext 2018/2019 projekta.

Od 15. siječnja do 1. veljače 2019. Petra Steindl, Josse De Broeck, Hendrik Van Maele i Felix Zech borave na rezidenciji u Splitu - u HALI 100 i Beton kinu - tijekom koje rade na produkciji svoje nagrađene predstave "Surface". "Surface" istražuje transformaciju jedne bazične cirkuske vještine - akrobatike - u trenutku spajanja s vodom. Voda u potpunosti mijenja tehniku partnerne akrobatike i izaziva četvero akrobata da pronađu novi vokabular - da se individualno i kolektivno prilagode novim ograničenjima: skliskom podu i klizavim tijelima, gubitku ravnoteže i čvrstog hvata...

Kao uvod u izvedbu "Surface", domaći splitski umjetnici Dora Popić i Mišo Komenda predstavit će nastavak svojeg istraživanje "Zvuk i Tijelo" u Amfiteatru Doma mladih u 17:00.

Dora Popić arhitektica je i cirkuska umjetnica koja istražuje zračne cirkuske tehnike; članica Kulturne alternative mladih Hram. Mišo Komenda poznati je grafički dizajner i član benda RØLØ. 
Rad na predstavi suvremenog cirkusa „Zvuk i Tijelo“ započet je početkom 2018. godine, a o daljnjem razvoju produkcijskog rada Dora i Mišo kažu:
"Tijelo koje se pokreće zbog zvuka, i Zvuk koji se mijenja zbog pokreta. Ono što počne kao nadmetanje i igra dominacije, preraste u suradnju i koegzistenciju u kojoj ni jedno ne postoji bez onog drugog. Cilj istraživanja je kombinirati tehniku odnosno pokret u cirkuskoj disciplini zračnog prstena (aerial hoop-a) i tehniku stvaranja zvuka. Zvučna kulisa je improvizacija koja se sastoji od distorziranja zvučnog signala kroz gitarske efekte i oscilatore. Uz gitaru se koriste analogni i digitalni sampleri i ritam mašina na način primjeren formi."

Nakon prezentacija predstava u nastajanju u Beton kino održat će se razgovori umjetnika s zainteresiranom publikom. Na ovaj način publika daje feedback umjetnicima i pomaže im u daljnjem radu na produkciji predstava koje će svoju premijeru imati krajem 2019. i početkom 2020. godine te se demistificira život suvremenih cirkuskih umjetnika.

Ulaz je besplatan!