Svečani koncert pobjednice Ciklusa mladih glazbenika mo. Vinko Lesić u sezoni 2014./2015. flautistice Ane Batinice

Projekt Ciklus mladih glazbenika mo. Vinko Lesić iniciran je od strane Glazbene mladeži Split, kako bi mladim glazbenicima pružio priliku za stjecanjem koncertnog iskustva mimo školskih i akademskih priredbi. S jedne strane potiče mlade glazbenike na kvalitetno umjetničko izražavanje glazbom, doprinosi njihovoj afirmaciji na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, a s druge strane educira mladu glazbenu publiku, daje doprinos stvaranju navike i potrebe dolaska na koncerte te razvijanju kulture ponašanja u kulturnim ustanovama. Sveukupno projekt potiče na očuvanje i njegovanje glazbene baštine među mladima.

U trećem ciklusu koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić u sezoni 2014./2015. nastupilo je 11 mladih glazbenih umjetnika, Bartolomej Stanković (klavir), Andrea Jelavić (flauta), Kosjenka Turkulin (klavir), Sara Novoselić (violončelo), Ursa Vukman (orgulje), Jelena Pletikosa, Valnea Vretenar i Borna Erceg (sopran, sopran, klavir), Sandro Vešligaj (klavir), David Kumpare (klarinet), Ana Batinica (flauta), Tara Horvat (violina), Duo Dolce – Antonija Puček (sopran) i Marija Vukoja Plavčak (harmonika).

Koncerte je uz publiku pratio i umjetnički žiri u sastavu: Nataša Karajanov Pačko, Olga Cinkoburova, Wladimir Kossjanenko, Vesna Podrug, Nelli Manuilenko, Anđela Jerkunica Milišić, Vladimir Lukas, Ana Domančić Krstulović, Marita Nera Mimica, Željko Milić, Marijo Krnić, Sanja Erceg Vrekalo, Mirjana Ćutuk i dr. 

Prema odluci umjetničkog žirija titulu najuspješnije mlade glazbenice mo. Vinko Lesić u sezoni 2014./2015. svojim glazbenim izražajem, programskim sadržajem i umjetničkom interpretacijom  zaslužila je mlada flautistica Ana Batinica, kojoj će se u srijedu 16.12.2015. u 17 h na Svečanom koncertu u Foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu uručiti statua mo. Vinko Lesić.

ANA BATINICA (Šibenik, 1989.) magistrirala je 2012. godine u klasi prof. Renate Penezić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završila je u rodnom gradu, a istovremeno je pohađala satove i kod Dani Bošnjaka. Kao dobitnik Erasmus stipendije, studirala je i na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Mateja Zupana. 2013. završila je dvogodišnji specijalistički studij s najvećom pohvalom na „Conservatoire de La Musique et de La Danse“ u Strasbourgu u klasi prof. Maria Carolija. Aktivno se usavršavala i nastupala na majstorskim tečajevima u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Njemačka, Luksemburg, Italija, Austrija, Slovenija, Grčka) kod eminentnih flautista poput Emmanuela Pahuda, Andras Adorjana, Andree Lieberknecht, Davidea Formisana, Patrick Galloisa, Carla Jansa, Janos Balinta, Gudrun Hinze, Andréa Olive, Hansgeorg Schmeisera, Jan Ostrya... Dobitnica je Dekanove nagrade za akad. godinu 2010./2011., prvih nagrada na 4. Concorso Intemazionale di Esecuzione Musicale 'Giovani Musicisti' u Trevisu i 50. Državnom natjecanju učenika i studenata, druge nagrade na flutističkom natjecanju u Golbeyu u Francuskoj 2013. i nagrade „Premio Ghigi“ na Summer Gubbio Festivalu 2012. Kao odličan student redovito je sudjelovala u javnim projektima Muzičke akademije prilikom čega je sa cjelokupnim ansamblom dobitnica dvije posebne Rektorove nagrade 2008. i 2010. Od početka studija je konstantno surađivala s orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a ostvarila je suradnju i s brojnim drugim ansamblima (Cantus ansambl, Simfonijski orkestar HRT-a, Hrvatski komorni orkestar...). Usavršavala se i na Ossiach orkestralnoj akademiji koju vode članovi Bečke i Berlinske filharmonije, nakon čega postaje stalni suradnik ,,PurPur“ orkestra koji je pod pokroviteljstvom Europske unije. Trenutno radi na mjestu druge flaute u Zagrebačkoj filharmoniji. Kao solistica izvela je „Koncert za flautu i orkestar“ Jacques Iberta s orkestrom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Aluna Francisa, Mozartov „Koncert za flautu i harfu u C-duru“ sa Zagrebačkim orkestrom mladih te „Gemeinhardt suitu“ za piccolo, flautu i alt flautu Roberta Smitha uz Simfonijski puhački orkestar OSRH.
Osobito ju zanimaju i instrumenti srodni flauti, poput piccolo flaute s kojom je također nastupala na ciklusima „Virtuoso“ ,„Mladi za mlade“, „HR Projekt“, „Mušica appassionata“ i Muzičkom Biennalu Zagreb. Gostovala je u emisijama HRT-a ( „Majstori svirači“, „Dobro jutro“) i RTV-a Slovenija. Članica je Zagrebačkog ansambla flauta.

Na svečanom koncertu Ana će nastupiti uz klavirsku pratnju Elizabete Adžaga, koja je proglašena najboljom korepetitoricom  Ciklusa 2014./2015. Gost koncerta je Splitski gudački kvartet.

Na programu su: P. Gaubert, S. Karg Elert, W.A. Mozart, D. Palanović, R. Muczynski.

Za ovu pravu glazbenu poslasticu karte potražite na blagajni HNK Split.