Svečano otvoren Odjel za djecu i mlade Knjižnice Trstenik

Preuređeni Odjel za djecu i mlade Knjižnice Trstenik u Papandopulovoj 25 svečano je otvoren u četvrtak 2. svibnja  u popodnevnim satima uz bogat program za sve uzraste. Gradska knjižnica Marka Marulića Split ujedno je time započela s besplatnim upisom za sve do navršenih 18 godina u mrežu knjižnica GKMM Split.

Svečanost je započela izvedbom Himne i pjesme Splite moj klape Dežgracije te nastupom starijih i mlađih kadeta Mažoretkinja grada Splita. Na svečanom otvorenju preuređenog Odjela za djecu i mlade Knjižnice Trstenik prisutne je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića Split, Grozdana Ribičić koja je naglasila konstantnu društvenu potrebu ulaganja u promociju i poticanje čitanja kao i osvještavanje svih u obitelji o važnosti čitanja djeci od najranije dobi te su otvaranje i preuređivanje knjižnica u većim gradskim kotarevima, kojima preferiraju i susjedni kotarevi kao što je slučaj Knjižnice Trstenik, jedan od najboljih načina postizanja tih ciljeva. Krenulo se od preuređenja zapuštenog podruma Knjižnice, a završilo na najbolji način – preuređenjem i osuvremenjivanjem Odjela za djecu i mlade. Knjižnica u svojoj strategiji planira raditi na novim kotarskim knjižnicama ali, kako kaže ravnateljica, veselila bi je i nova, veća Središnja knjižnica s obzirom da je postojeću Grad Split već prerastao. Ravnateljica je istakla i činjenicu da je ponosna na Grad Split jer je splitska knjižnica jedna od rijetkih knjižnica koja je djeci i mladima osigurala besplatno korištenje knjižnice i njezinih usluga. Najavila je dodatna sadržajna uređenja multifunkcionalnog prostora podruma Knjižnice Trstenik te pozvala stanovništvo na suradnju i kreativne ideje.   

Predsjednik Gradskog kotara Trstenik, Damir Barbir rekao je da je knjižnica ulaganje u djecu i mlade, ulaganje u budućnost te podržava nastavak brojnih ulaganja u kotar koji broji više od 7.000 stanovnika, posebno u vremenu izloženosti niskokvalitetnim sadržajima.

Gradonačelnik Grada Splita, Ivica Puljak zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog lijepog projekta koji je nastavak gradnje i uređenja knjižnica u kotarevima i mjesnim odborima diljem Splita te se nada da će biti moguće ispuniti ambicije ravnateljice za novom knjižnicom.

Dinko Peračić, arhitekta koji sa svojim timom stručno pomaže GKMM-u u uređenju novih i u preuređenju postojećih knjižnica vidi velike kulturne potencijale gradskih knjižnica, kako u nas tako i u svijetu te smatra da ulaganje u njih znači veliku dobrobit za cijelu zajednicu.

Voditeljica Knjižnice Trstenik, Maja Prizmić rekla je da „čitajući postajete pametniji, razvijate mozak, širite vidike, a naročito od najranije dobi“ te je pozvala djecu da im knjižnica bude njihov dnevni boravak, a ujedno je i najavila čitaonice slikovnica za najmlađe, likovne radionice i brojne druge programe koji će se održavati u Knjižnici Trstenik.

Svečanost su uveličali i učenici osnovnih škola Trstenik i Žnjan-Pazdigrad. Učenici Recitatorske skupine 1.b razreda Osnovne škole Trstenik pod mentorstvom učiteljice Jasne Poljaković izveli su recitaciju “Začuđeni mjesec” Josipa Balaška i pjesmu “Abeceda”. Recitacije Šporki Roko i Mare Krpašina, autora Tonča Petrasova Marovića izvele su učenice 4.d razreda Osnovne škole Žnjan-Pazdigrad pod mentorstvom učiteljice Tomislave Botice, a recitacije Đaci i Čemu se Nena nada, autorice Ivane Brlić Mažuranić izveli su učenici Vito Ordulj i Brigita Družijanić – Kulaš pod mentorstvom učiteljice Natalije Trogrlić. To sve ne bi bilo moguće bez izvrsne suradnje sa školskim knjižničarkama Anom Longin i Jelenom Poljak.

Za djecu i mlade održana je radionica ilustracije pod vodstvom akademskog slikara Marina Baučića te su radovi sudionika izloženi u Knjižnici Trstenik.

Svi posjetitelji imali su priliku obići renovirani Odjel za djecu i mlade, kao i preuređeni prostor podruma knjižnice koji je godinama bio neupotrebljiv zbog čestih poplava i koji se uređuje u miltifunkcionalan knjižnični prostor za spremište knjiga, za rad Bibliobusne službe ali i prostor za različita kulturna i kreativna događanja što je vrijedan doprinos stanovništvu kotara Trstenik. I veliki i mali rado su isprobali VR naočale te mnogi preuzeli pristupnice za upis. Naime, GKMM Split je od 2. svibnja započela s besplatnim upisom svih do navršenih 18. godina života. Ovime je realizirana zadnja faza strateškog cilja – omogućavanje djeci i mladima besplatno korištenje knjižnice i širokog spektra njezinih usluga, od knjižne građe preko multimedije do besplatnog sudjelovanja u kulturno-obrazovnim akativnostima. Ostvarenje tog strateškog cilja je u duhu najrazvijenijih europskih knjižnica pa im se i naš grad s ponosom pridružio.

Odjel za djecu i mlade kao i multifunkcionalan prostor podruma knjižnice preuređeni su u suradnji s arhitektonskim uredom ARP Mirande Veljačić i Dinka Peračića, zahvaljujući sredstvima Grada Splita koji je prepoznao važnost ulaganja u kulturu i poticanja čitanja te je knjižnica  iznimno zahvalna na tome.  

Knjižnica Trstenik s 2.500 korisnika i s 40.000 jedinica građe, s radošću očekuje i nove korisnike, nove knjige i knjižnične sadržaje.  Ovim ulaganjem, Gradska knjižnica Marka Marulića Split, kao županijska matična knjižnica, uz podršku Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva kulture i medija nastavlja niz preuređivanja postojećih te otvaranja novih ogranaka i službi kako bi se stanovnicima Splita i Splitsko-dalmatinske županije olakšao pristup knjigama i knjižničnim sadržajima.