Tradicionalni MAGansambl atraktivnim programom nastavlja ovogodišnji MAGfestival

Nakon uspješnog nastupa gudačkog kvarteta Adastra na svečanom otvaranju 13. MAGfestivala, večeras će koncert održati MAGansambl, tradicionalni ansambl formiran za sam festival.

Članovi ovogodišnjeg MAGansambla su:

- Marica Rogošić (1. violina)

- Luka Jadrić (2. violina)

- Ivor Ivančić (viola)

- Mia Grubišić (violončelo)

- Yaroslav Sadovyy (klarinet)

- Kristina Cvitanić (klavir)

Na drugom od pet koncerata ovogodišnjeg 13. MAGfestivala praizvest će se skladba Koliko još? koju je za festival skladao mladi student kompozicije Šimun-Čarli Botica čime je zadržana nit vodilja Udruge MAG da se pruži prilika mladim umjetnicima za afirmacijom.

Uz izvedbu rijetko sviranog 2. gudačkog kvarteta Bruna Bjelinskog, na programu će se naći i skladbe značajnih ukrajinskih skladatelja Vasylja Barvinskog i Hanne Havrylets.

Šimun-Čarli Botica (1997.) rođen je u Sinju te završava osnovnu i srednju glazbenu školu smjer gitara. Svoje prve skladbe piše s deset godina. Nakon završene srednje glazbene škole upisuje studij glazbene pedagogije, a zatim i kompozicije u klasi prof. Ivana Božičevića. Trenutno je student druge godine kompozicije na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Dobitnik je dekanove i rektorove nagrade za izvrsnost.

Vasylj Barvinskij (1888. - 1963.) jedan je od vodećih ličnosti glazbene kulture zapadne Ukrajine u prvoj polovici 20. stoljeća. Djelovao je kao pijanist, skladatelj i pokretač brojnih glazbenih inicijativa. Nakon kraja Drugog svjetskog rata i konačne okupacije zapadne Ukrajine 1948. godine uhićen je pod lažnim optužbama te je osuđen na deset godina zatvora u logoru. Pod moralnim i fizičkim pritiskom potpisao je privolu: „Dozvoljavam zapaliti sve svoje rukopise” zbog čega je često nazivan skladateljem bez nota. Nakon povratka iz logora i sve do smrti, ozbiljno narušena zdravlja nastojao je obnoviti svoj opus po sjećanju, ali dobar dio ne uspijeva. Zbog navedenog, i klavirski kvintet koji je na programu, sadržava samo dva stavka.

Hanna Havrylets (1958. – 2022.) jedna je od najistaknutijih ukrajinskih skladateljica i autorica brojnih komorno-instrumentalnih, simfonijskih te zborskih kompozicija. Voditeljica Kijevskog ogranka saveza skladatelja Ukrajine i profesorica kompozicije na Nacionalnoj Glazbenoj Akademiji u Kijevu. Preminula je 27. veljače 2022. godine, ali zbog okruženja i vojne blokade grada Kijevu, sahranjena je u Lavovu tek 19. travnja 2022. godine.

Ulaznice za 13. MAGfestival mogu se kupiti online preko sustava Adriaticket: https://shop.adriaticket.com/event-details/1816/13-magfestival i na prodajnim mjestima Tisak Media Split (Vukovarska 207 Split) i Dancing Bear (Dioklecijanova 6 Split). Ulaznice će se moći kupiti i u Hrvatskom domu sat vremena prije početka koncerta.

Organizator 13. MAGfestivala je Udruga MAG, a suorganizator je Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Split. Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Turističke zajednica Grada Splita.

Foto: Maja Prgomet