Tribina: (Su) Život umjetnika/ca i radnika/ca - diskusija o vezama između umjetničkih praksi, radničkih i društvenih pitanja

Platforma Doma mladih ovih putem poziva vas na tribinu naslova: (Su) Život umjetnika/ca i radnika/ca - diskusija o vezama između umjetničkih praksi, radničkih i društvenih pitanja koja će se održati dana 4.12.2017. u Beton kinu (Dom mladih) s početkom u 18 sati.

Cilj tribine je proučiti kako umjetničke i kustoske prakse funkcioniraju u okviru posttranzicijskog okvira i konteksta RH nakon procesa privatizacije i deindustrijalizacije te promotriti ideju kako aktivizam kroz umjetnost može mijenjati kolektivnu svijest. Kako potaknuti socijalnu osjetljivost mlađih generacija umjetnika i kreativaca i ohrabriti ih da u svom radu i kroz odabrane medije govore o društvenim problemima, kako o pojedinačnim slučajevima, tako i u širem kontekstu regionalne geo-političke situacije, jedno je od ključnih ptanja tribine. Sudionici_e tribine dotaknut će se i područja eksploatacije teme, performativnog aktivizma u područjima kulture i umjetnosti, direktnog aktivizma i svih onih pitanja, moralnih i etičkih, koje postavljamo kada se odlučimo govoriti o i/ili u ime ranjivih skupina. 

Na tribini će se predstaviti umjetnički i istraživački projekti koji otvaraju pitanja odnosa umjetnosti i društvenog angažmana - propalih industrija, rada, radničkih i ljudskih prava te solidarnosti u kontekstu posttranzicijske Hrvatske i to kroz studije slučaja: 

 
1. Kombinat Borovo
2. Motel Trogir
3. Dalmatinka Sinj
4. Dalmacijavino i Jadrankamen
5. Uzor 
 
Moderatorice tribine su: Nataša Bodrožić i Ivana Meštrov.
 
Tribinu organizira Platforma Doma mladih.
 
Nakon tribine slijedi, u Galeriji Praktika u klubu Kocka, s početkom u 20 sati, otvarenje izložbe "Kome treba poduzeće?" - Kombinat Borovo koju organiziraju Centar za mirovne studije i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju u suradnji s udrugom Mavena – 36 njezinih čuda.
 
Vukovar kao grad sa snažnom radničkom tradicijom u potpunosti je izbrisan iz našeg kolektivnog sjećanja. Zajedno s njim izgubljeno je i sve povezano s radom, radništvom, industrijom koja nosi jedan grad; zanemareno je klasno iskustvo i klasna perspektiva - ističu istraživači koji su se bavili sudbinom tvornice Borovo u ratnim i poslijeratnim vremenima. 
Izložba Kome treba poduzeće? je temeljena na višegodišnjem istraživačkom radu Grupe Borovo (Sven Cvek, Snježana Ivčić i Jasna Račić) o klasnim sukobima u Kombinatu Borovo predratnih godina. Njihovo istraživanje pod nazivom Kontinuitet društvenih sukoba 1988.–1991.: kombinat Borovo prikaz je, na primjeru jedne tvornice, društveno-političke klime s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, vremena društvenih i ekonomskih reformi i početaka iščezavanja društvenog vlasništva, kao i prvih eksplicitnih nacionalističkih težnji koje će, u konačnici, eskalirati ratnim sukobima.