Tvrđava Gripe do iduće subote postaje kino: večeras gostuju redatelji i glumica nagrađeni u Veneciji

Ekipa filma "Vera" koji je u programu Orizzonti festivala u Veneciji osvojio nagradu za najbolju režiju i žensku ulogu stigla je u Split na premijerno prikazivanje u sklopu 16. FMFS-a
Od 21:30 sati u prekrasnom kinu koje je postavljeno unutar Tvrđave Gripe glumica Vera Gemma i redatelji Tizza Covi i Rainer Frimmel, s publikom će nakon projekcije razgovarati o filmu koji nudi realističan prikaz usamljene žene koja žudi za istinskim prihvaćanjem, a snimljen je kao hibrid igranog i dokumentarnog filma.

Vera Gemma živi u sjeni slavnog oca, zvijezde špageti vesterna Giulia Gemme, a večerašnja projekcija na FMFS-u jedina je prilika za pogledati ovaj sjajan film jer nema distributera u Hrvatskoj. Ulaznice se još uvijek mogu kupiti online, ali i na blagajni Tvrđave Gripe.

Festivalska subota kreće već u 19 sati u kinoteci Zlatna vrata premijerom francuskog sudskog trilera Svi smo ipak bili slijepi u režiji Béatrice Pollet koji se bavi intrigantnom temom negirane trudnoće uslijed koje trudna žena ne doživljava čak ni fizičke promjene na tijelu.

Na Bačvicama gledamo Jednog lijepog jutra koji je u Cannesu osvojio nagradu Label Europa Cinemas. Naslovnu ulogu tumači briljantna Léa Seydoux, a režiju potpisuje francuska redateljica Mia Hansen-Løve. Uoči filma večeri, splitska publika prva će pogledati kratki film "Spas" Krešimira Štuline koji se natječe u programu Ješke.

Otvara se i četvrto FMFS kino, na platou ispred Doma mladih gdje je tijekom cijelog trajanja festivala ulaz besplatan. Svojim programom danas gostuje Olhares do Mediterrâneo, festival filma iz Lisabona.

Foto: Milan Šabić