U Domu mladih, od 30. rujna do 31. listopada 2018. održava se 6. Platformat

U Domu mladih, od 30. rujna pa sve do 31. listopada 2018., održava se šesti po redu festival nezavisne kulture i umjetnosti “Platformat” u organizaciji Platforme Doma mladih.

Koncept ovogodišnjeg programa nastojati će se odmaknuti od dosadašnjih formata festivala, obzirom da se ove godine obilježava 40 godina zgrade Doma mladih. Platformat će kroz mjesec dana simbolično obuhvatiti četiri bitna područja koja se vežu uz Dom mladih, a koja se isprepliću kroz četiri tjedna provedbe programa. Radi se o edukativnom, društvenom, produkcijskom i izvedbenom području. Kroz sva četiri promišljaju se podteme kao što su: kulturna memorija infrastrukture, transformacija zgrade - prostorne specifičnosti u kontekstu kvarta u kojem se Dom nalazi, ali i grada Splita, sjećanja o Domu mladih u memoriji različitih aktera, pronalazak fenomena specifičnih za lokalnu nezavisnu kulturnu scenu i Dom mladih i sl.

Otvaranje Platformata počinje 30. rujna od 20:00 sati u Amfiteatru, kada će zainteresirana publika moći prisustvovati projekciji i analizi filma Dead Man redatelja Jima Jarmuscha. Večer filmske analize organizira Kino klub Split, a vodit će je dugogodišnji prijatelj Jima Jarmuscha i istaknuti svjetski kritičar, Johnatan Rosenbaum. Analizu će moderirati filmologinja i glumica Tanja Vrvilo. Film je u kontekstu Doma mladih znakovit jer govori o poziciji odmetnika, poziciji s kojom se mogu identificirati i svi oni koji su u nuždi da osvoje svoj prostor slobode, generacije ''neposlušnih'' i neprilagođenih postale odmetnici u neprekidnoj borbi za vlastitu poetsku pravdu. Analiza spada u edukativno područje koje se nastavlja s KLFM radio školom u trajanju od tri dana od 1. do 3. listopada, a poziv je otvoren svima koji žele saznati kako funkcionira ili se sami uključiti u stvaranje programa community streaming radija, zatim 15. listopada Školu Kino kluba Split - edukativni program za građane, usmjeren na usvajanje teorijskih i praktičnih znanja iz područja audiovizualnih medija i umjetnosti i 17. listopada seminar Alternacije, o alternativnim pristupima stvaranju pokretnih slika, pod vodstvom Rina Efendića.  Predavanje Igora Mihovilovića o aktivizmu i sadržajima 90-ih i 00-ih u i oko Doma mladih pod nazivom 20 godina stvaranja nezavisne (muzičke) scene oko Doma Mladih: strategije, stranputice, snalaženja / osobni pogled održat će se 13. listopada, a organizirano je u suradnji Platforme Doma mladih, kulturno umjetničke udruge Uzgon i Kino kluba Split, a moderirati će ga Sunčica Fradelić. Od ostalih edukacija, na Maloj sceni od 16. do 18. listopada održat će se Radionica vertikalnog konopa i svile koju će voditi finska umjetnica Saana Leppanen, u organizaciji udruge Kam Hram.

Osim navedenog, kao dodatni suradnički program provest će se radionica Platforma X sa studentima splitske Umjetničke akademije i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u suradnji Platforme 9.81 i Platforme Doma mladih u trajanju od tjedan dana od 15. do 20. listopada. Prezentacija radionice će se održati 29. listopada. Studenti će uz stručno vodstvo, različita predavanja, dostupne materijale i upoznavanje sa samom zgradom dobiti uvid u različite prostore Doma mladih, planove njihovog uređenja, korisnike prostora i programe koje provode, kao i povijest same zgrade. Na prezentaciji će se u formi izložbe prikazati njihova vizija korištenja i dizajna odabranog prostora.

Jedinstvenost izvedbenog dijela ovogodišnjeg Platformata očituje se u razvitku i promociji cirkuskog izričaja. Uključuje predstavu suvremenog cirkusa As heavy as it goes belgijskog cirkuskog kolektiva Circus Katoen kojeg dovodi cirkuski kolektiv ROOM 100 u srijedu 3. listopada, te 20. listopada work in progress prezentaciju Solo finske cirkuske umjetnice Saane Leppanen koja će biti rezultat rezidencije provedene u Kam Hram-u.

U izvedbeno-produkcijskom području upriličit će se i nekoliko izložbi od kojih ističemo izložbu fotografija i to same zgrade Doma mladih, autora Damira Žižića, pod nazivom To trebamo – to radimo, a producirat će se u suradnji Platforme 9.81 i Platforme Doma mladih. 13. listopada otvorit će se izložba Plakati kluba Kocka 2003-2018 u organizaciji KUM-a, a prikazat će selekciju događanja koja su doprinijela razvoju underground glazbene scene u Splitu. Izložba će biti postavljena u galeriji Praktika, a 22. listopada, KUM dovodi i izložbu slika Realizam ćoravog sokaka, mladog diplomiranog slikara Mislava Lešića. Treća u nizu izložbi u galeriji Praktika otvorit će se 29. listopada – izložba fotografija Magistrala, autora Bojana Mrđenovića, u organizaciji udruge Mavena. Kolektiv Slobodne veze u koprodukciji s Multimedijalnim kulturnim centrom predstavit će, u galerijskom prostoru Doma mladih 11. listopada, izložbu Motel Trogir, umjetnička produkcija 2014.-2018. Radi se o projektu i građanskoj kampanji za zaštitu modernističkog arhitektonskog nasljeđa druge polovice 20. stoljeća pokrenutoj 2013. godine. Još jednu u nizu izložbi naziva Un-war space sa Arminom Pilav i Anom Danom Beroš donosi ROOM 100 u suradnji s Jerom Kuzmanićem, a otvorenje će biti 28. listopada.

Poseban dio ovog dijela programa je i Rezidencijalni boravak / istraživanje prostora Doma mladih umjetnice Katarine Šoškić čija će se prezentacija održati 20. listopada. Autorica  u svojim radovima fotografijom istražuje i analizira društvene fenomene, kulture i supkulture, utjecaj tradicije i povijesti, društvene uloge kao i kulturne konstrukte i psihološke mehanizme koji stoje iza njih. Kroz rezidencijalni boravak u Splitu istraživat će Dom mladih kao prostor memorije nezavisne kulture koja se u njemu razvila, ali i šireg konteksta društvenih i političkih fenomena koji su uvjetovali formiranje prostora kakav danas poznajemo. Ovu rezidenciju isključivo za ovogodišnji Platformat organizira udruga queerANarchive – kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture.

Prvi vikend Platformata, točnije u subotu 6. listopada, svoja vrata za ovosezonska glazbena događanja otvorit će klub Kocka koncertom zagrebačkog audiovizualnog benda ABOP. Svojim cjelomjesečnim bogatim programom KUM će zaokružiti društveno-zabavni segment ovog izdanja Platformata uz razne koncerte, punk domjenke, techno partye i ostala događanja. A 18. listopada održat će se i već tradicionalni roštilj LGBTIQ zajednice i prijatelja u dvorištu Doma mladih; hibridni program Kino zvjerinjak u organizaciji Kino kluba Split, KUM-a i queerANarchive-a ovom prilikom biti će upotpunjen glazbom iz filmova po izboru DJ-a Coke te vizualnim materijalima iz arhiva Kino kluba Split.

Velika novost je i otvaranje novog prostora u Domu mladih – indoor skateboard kluba Kolo. U suradnji s PDM-om 20. listopada organizira se događanje Rolo za Kolo, benefit koncert benda Rolo u novim prostorijama namijenjenim razvitku i popularizaciji skateboard kulture. Nakon koncerta party Hit na skejt se nastavlja u hodniku kluba Kocka.

Obnova unutrašnjeg vrta Doma mladih projekta Plant Shelter odvijat će se tokom cijelog mjeseca, a svečano otvorenje će biti 15. studenog. Radi se konceptu autorice Tine Vukasović. Kako bi proširila participativan proces kreiranja vrtova u Domu mladih u Splitu autorica je pozvala posjetitelje zagrebačke  izložbe XIII. Trijenala hrvatskog kiparstva da kreiraju svoj privremeni vrt unutar Gliptoteke HAZU donirajući svoje neželjene kućne biljke, sadnice, nove biljke ili vrtni materijal koji će po završetku izložbe otputovati na more i preseliti se u Dom mladih.

Program Platformata zaokružit će se 30. listopada panel diskusijom Info zone o Centru za mlade na kojoj će predstavnici hrvatskih Centara za mlade prezentirati svoja iskustva, sudionike upoznati sa svojim uslugama i programima te predstaviti različite modele upravljanja o čemu će sudionici također moći razmijeniti mišljenja.

 

Ono što želimo naglasiti u ovogodišnjem Platformatu jest promišljenost, raznolikost i bogatstvo programa namijenjeno širokom krugu publike koju želimo uključiti da aktivno sudjeluje u kulturnim produkcijama i kreiranju sadržaja kojeg treba.

Kustosice programa na zadanu temu su Tina Vukasović i Ivana Vukušić u suradnji s udrugama okupljenim oko Platforme Doma mladih. Uz njih, tim ovogodišnjeg Platformata čine Blanka Čop, Sunčica Fradelić, Antonia Kuzmanić i Tina Rajić.  

 

O Platformi Doma mladih

Platforma Doma mladih je savez udruga za nezavisnu kulturnu scenu i scenu mladih koja djeluje kao zagovaračka platforma na lokalnoj razini. PDM djeluje od 2012., najprije kao neformalna inicijativa, a od 2015. godine kao udruga, koja kroz zagovaranje, osnaživanje, istraživanje i aktivizam djeluje na razvoj izvaninstitucionalne kulture i umjetnosti te na sektor mladih surađujući s nizom lokalnih, nacionalnih i međunarodnih udruga, umjetničkih organizacija, saveza udruga, jedinica lokalne i regionalne samouprave te s drugim relevantnim institucijama u području kulture, umjetnosti i sektora mladih.

Platforma Doma mladih kontinuirano i aktivno surađuje s Multimedijalnim kulturnim centrom, upraviteljem zgrade Doma mladih, i Gradom Splitom na razvoju modela društveno-kulturnog centra čiji program uključuje umjetničke, edukacijske i istraživačke programe i prezentacije namijenjene zajednici te subverzivne i kritičke istraživačke prakse.
Platformu Doma mladih čine organizacije civilnog društva iz područja suvremene kulture i umjetnosti i sektora mladih: ROOM 100 (Pozitivna sila), Info zona, Kino klub Split, KLFM radio u zajednici, queerANarchive, Mavena, Uzgon, Noćna leptirica, Platforma 9.81, Style Force, Aktivist, Kam-Hram i Međunarodni festival novog filma Split.

 

http://pdm.hr/ 

https://www.facebook.com/PlatformaDomaMladih/ 

https://www.instagram.com/platforma.doma.mladih/