U Fotoklubu Split izložba radova učenika Škole likovnih umjetnosti u Splitu naziva ''Prst u oko''

U petak, 1. travnja u 18:30, u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvara se izložba radova učenika Škole likovnih umjetnosti u Splitu naziva ''Prst u oko''. Na izložbi izlaže 17 učenika fotografskog usmjerenja, koji su pod mentorstvom profesora Kristijana Falaka i Andree Kaštelan prethodnih mjeseci radili na razvijanju autorskog pristupa traženom zadatku.

Prigodno će i Fotoklub Split obilježiti 111 godina postojanja, a predsjednica Maja Prgomet istaknula je kako ova izložba na idealan način podcrtava važnost djelovanja udruge koja kroz izložbenu aktivnost Galerije fotografije kontinuirano radi na afirmaciji mladih autora i otvara im put ka široj publici i kulturno-umjentičkoj sceni grada Splita.

Kako ističe profesor Falak – uznemiravanje gledatelja oduvijek je bila omiljena motivacija umjetnika. Bilo da su oslikavali crkvene stropove stotinama golih tijela ili su sveli likovnost samo na ideju, cilj im je bio uvijek isti - isprovocirati gledatelja i učiniti da promišlja o nečemu o čemu ne želi misliti, natjerati ga da gleda u slike koje ne želi vidjeti i na taj način navesti ga da mijenja perspektivu, da promijeni pogled na život, da proširi vokabular umjetnosti. (...)Upravo to nas je ponukalo da tema naše izložbe bude provokacija, uznemiravanje, iritacija gledatelja. Autori /učenici slobodno odabiru temu i slobodno joj pristupaju; bila ona socijalna, politička, likovna, njezin je cilj u promatraču izazvati reakciju.
Rezultat su fotografije koje različito interpretiraju temu. Nekad je to preispitivanje vlastitih mana i navika, nekad preispitivanje svojih intimnih strahova, nekad samo bezobrazno izazivanje ustaljenih društvenih normi i „pljuska društvenom ukusu“ (Majakovski).
Izložba ostaje otvorena do 13. travnja.

Izložba je realizirana uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio programa ''Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split'' koji se financira iz sredstava podrške Zaklade "Kultura nova".