U Fotoklubu Split otvorena izložba Nieka Biegmana "Lišajevi u Dalmaciji"

U Galeriji fotografije Fotokluba Split sinoć je otvorena izložba Nieka Biegmana 'Lišajevi u Dalmaciji'. Prisutnima su se prigodnim riječima obratili Maja Prgomet, predsjednica Fotokluba Split i Hrvoje  Šimac, počasni konzul Kraljevine Nizozemske u Splitu. Niek Biegman posjetiteljima je ispričao kako je otkio čaroban svijet lišajeva, a Ivica Puljak, gradonačelnik Splita otvorio je izložbu. Počasni gost na izložbi bio je veleposlanik Kraljevine Nizozemske Henk Voskamp.

Onaj tko istinski zavoli prirodu, taj će ljepotu i život znati prepoznati svugdje. Tako je jednog dana u mjesecu siječnju Nicolaas je šetao po Janjini, rodnom mjestu svoje supruge, sve dok nije ugledao cvijet (što mu je bilo vrlo neobično za to doba godine). Začuđen onim što vidi, sagnuo se s namjerom da bolje pogleda, a osim cvijeta, na obližnjoj stijeni zadivile su ga boje i oblici lišajeva koji su ga dojmili jer su sivom kamenu dali posebnost i boju. To ga je potaklo da počne proučavati lišajeve, složene organizme, koji su sveprisutni, a uglavnom neopaženi. Otada su, kako Niek kaže, nepravedno zapostavljeni lišajevi postali njegova fotografska strast.

Fotografije koje su izložene prikazuju lišajeve, kamen na kojem rastu i mahovine s kojima dijele prostor. Ljepotu prirode mjesta Janjine, raznolikost i šarenilo, možete doživjeti kroz izložbu fotografija Nieka Biegmana koju možete posjetiti do 12. svibnja.
Izložba je realizirana uz potporu Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije te je dio programa 'Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split' koji se financira iz sredstava podrške Zaklade 'Kultura nova'.

FOTO: Igor Jakšić