U Galeriji Kluba Kocka otvara se izložba Marie Kniaginin-Ciszewske "Bombonijera"

U sklopu programa qIZLOŽBE  u četvrtak, 25. svibnja u Galeriji Kluba Kocka, Dom mladih, Split, otvara se izložba Bombonijera poljske autorice Marie Kniaginin-Ciszewske.  Seriju analognih fotografija srednjeg formata otisnutih na lancunima i kušinim autorica nudi kao “razglednice iz budućnosti” koje ukazuju da sad i ovdje nešto nije u redu.

Izložba se može razgledati radnim danom od 18:00 do 21:00 zaključno s 30. svibnja.

Rad Marie Kniaginin- Ciszewske, Bombonijera, serija je analognih fotografija srednjeg formata, za ovu priliku printanih na tekstilu, te izloženih kao lancuni i kušini u Galeriji Kluba Kocka.

Sama umjetnica za fotografije kaže da ih možemo gledati kao “razglednice iz budućnosti koja se jednog dana može i ostvariti”, što rad jasno pozicionira kao kvir kritiku sadašnjosti, koja osjeća da sad i ovdje nešto nije u redu, te koja sanjari i mašta drugačije svjetove. U tom smislu postaje jasno zašto umjetnica iz Poljske, države nisko rangirane po prihvačanju LGBTIQ osoba, teži stvaranju novih svjetova. Na granici kitcha i fantazije, između prošlosti i budućnosti umjetnica propituje vlastitu kulturu i promišlja vlastite budućnosti. Što njoj i osobama koje su joj bliske, te koje se s njom pojavljuju na fotografijama, znači biti žena, poljakinja, slavenka?

Gledajući, oživljavam stvari — razvijam stvarnost koja mi je prije bila nepoznata. Upoznajem sebe, pričam svoju priču, ili našu, na rubu stvarnosti i fantazije. Kroz zanimanje za ludički kič, u kojem se vizualno najbolje snalazim. Oslanjam se na izvornu slavensku kulturu: ponašanja, ukuse, priloge i stereotipe. Elementi svakodnevnog života koji postaju atributi, moja snaga. Poljska je moja ljubavnica.

Bombonierka (eng. chocolate box) treći je dio fotografskog projekta koji je započeo 2020. godine. Naše male i velike tajne temelje se na radosti i boli koji su zakopani ispod svakodnevice. Želim donijeti alternativne vizije, možda razglednice budućnosti koje bi jednog dana mogle postati stvarnost. Nikada ne možete znati što ćete pronaći u bombonijeri.

Stvarajući prikaze ženskog oblika, istražujem granice tabua i ikona. Pronalaženje artefakata poljskog ili, šire, slavenskog, spajajući ih s konceptima tijela i međuljudskih odnosa. Fotografiranje ljudi koji imaju različite definicije ženstvenosti, balansirajući između odrasle dobi i još uvijek djeteta. - Maria Kniaginin-Ciszewska

qIZLOŽBE redovni su program kolektiva queerANarchive koji doprinosi formiranju queer diskursa u gradu Splitu.

queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice i retradicionalizacije društva bavi se partikularnostima queer kulture.

Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid, Madrid (2013.). Activist in Residence u Baltic Art Center, Visbyju (2014.) i međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.), What’s Masc u Berlinu (2022.) te konferencijama Unstraight Museum Conference, Stockholm (2016.), Organ vida, Zagreb (2017.) i Queering Memory ALMS Conference, Berlin (2019.).

Kolektiv je članica Platforme Doma mladih i platforme LGBT centra Split.

Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program qIZLOŽBE financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Split.