U Galeriji MKC otvara se izložba Timescape splitske umjetnice Neli Ružić.

U subotu od 12 sati u Galeriji MKC /Dom mladih otvara se izložba Timescape splitske umjetnice Neli Ružić.

U dosadašnjim radovima umjetnice - u kojima je obrađivala teme poput memorije, migrantske izmještenosti, rodnog identiteta, arhitektonskog nasljeđa, različiti aspekti temporalnosti zauzimali su bitno mjesto, a vrijeme se u vidu ruptura, grešaka, simultanosti pojavljivalo u ulozi umjetničke strategije.

U novom ciklusu radova "Timescape," umjetnica se odlučuje izravno suočiti s pojmom vremena, a kroz seriju radova u različitim medijima istražuje percepciju i iskustvo vremena, koje mada pretpostavlja pojedinačnost, uvijek je dio i šireg vremenskog obzora, jer se istodobno dijeli s drugima, sa čitavom zajednicom, i šire. „Sam naslov izložbe“, kako je objašnjeno u popratnom tekstu, "pozivajući se na pojam krajolika, ukazuje na pristup u kojem je jednako naglašena pozicija promatrača, a utjelovljuje perspektivu koja nam kroz temporalne oznake omogućuje približiti nevidljivo, uhvatiti ono što je izvan dohvata naših osjetila, prihvaćanja i razumjevanja".  

Mjerenje temeljeno na kalendarima i satima, ali i imperativ produktivnosti, dirigirani tempo i sve gušći rasporedi upravljaju našim životnim ritmovima i treniraju našu izdržljivost. „Današnjim vremenskim shemama suvereno vlada ozračje brzine i hitnosti. Prilike u kojima nam prijete ekonomske krize, klimatske katastrofe, respiratorni virusi, ostavljaju nas bez daha, a život u neočekivano dugim uvjetima pandemije i zdravstvene krize donosi nam novu stvarnost u kojoj su izobličenja našeg "normalnog" ritma samo iskustvo vremena učinila jasnijim, a disanje, kao mjeru naše svijesti o trajanju, opasnim.“

"Neli Ružić kroz različite vizualne medije pokušava stvoriti okvir za razumijevanje današnjeg iskustva vremena, a njegove bitne odrednice su nestabilnost, fragmentarnost, rastakanje vremenskih struktura. Estetika heterokronije ili raznovremenosti kojom se služi, potvrđuje taj doživljaj, a ujedno je i oblik konfrontacije nametnutim ritmovima" (citirani dijelovi su iz predgovora izložbe, Jasna Gluić).  

 

Biografija umjetnice

Neli Ružić (1966., Split) multimedijalna je umjetnica koja istražuje percepciju vremena, povijesne narative i preklapanja osobnog i kolektivnog sjećanja. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i magistrirala na Facultad de Artes, UAEM, Meksiko. Imala je niz samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim izložbama, projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Krajem devedesetih godina odlazi u Meksiko te od 2003. do 2012. godine predaje na ENPEG La Esmeralda, Mexico City. Dobitnica je druge nagrade T-HTnagrada@msu.hr, MSU, Zagreb (2016.) te stipendije ArtsLink (1996.). Njezini su radovi dio kolekcija Galerije umjetnina u Splitu, MMSU Rijeka, MSU Zagreb, Galerije Marino Cettina, Umag, Canal Mediateca Caixa Forum, Barcelona. Od 2013. predaje u Školi likovnih umjetnosti gdje 2014. osmišljava koncept i program Galerije Škola koju vodi do 2018. godine. Vanjska je suradnica u zvanju docenta na Slikarskom odsjeku, Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. 

 

suradnici na radovima:

Tonči Bakotin, Studio Sensoria, na audio instalaciji Imamo li plan za jučer?, 2021.

Darko Škrobonja, na instalaciji Disati zajedno (mjerenje kozmosa), 2021.

zahvale: Galerija umjetnina, Tonči Bakotin, Darko Škrobonja, Eric del Castillo, Luka Ružić Marušić, Pablo del Castillo Ružić, Goran Ferčec, Jasen Boko, Petra Kovačić, Andrea Mladinić, Franjo Đaković, Sanela Marković, Ivana Meštrov, Jasminka Babić, Toni Meštrović, Loren Živković-Kuljiš, Milivoj Popović, Miljenko Polić, Brian Willems, Gildo Bavčević, Marija Paparella, Ćirila Ružić, Josip Šurlin, Anton Davidović, kao i svim sudionicima na radu Disati zajedno (mjerenje kozmosa)

 

postav: Neli Ružić i Jasna Gluić

tekst: Jasna Gluić

grafičko oblikovanje: Rafaela Dražić

tehnička ekipa: Ivor Koren, Anton Davidović, Josip Šurlin

potpora: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split

organizacija: MKC Split