U petak u Sinju započinje diskurzivni program ''Jesenjarenje''

 

U petak, 5. studenog u 18 sati u Galeriji Sikirica (Alkarski dvori), izložbom radova Davora Konjikušića otvara se drugo izdanje ''Jesenjarenja''. Program je nastao u suradnji udruge Sinjski kulturni urbani pokret i Galerije Sikirica, s ciljem da se kroz različite forme – izložbe, filmske projekcije, stručna predavanja, razgovore s autorima – publici približe određene kompleksna pitanja i aktualna društvena problematika. Prvo izdanje ''Jesenjarenja'', 2019. godine, proteklo je tako u znaku privatizacije, tranzicije i (post)socijalističkog naslijeđa, a program je ugostio brojna renomirana lica: Juricu Pavičića, Igora Devića, Igora Grubića, Andreu Matoševića i Nebojšu Lujanovića. Tema ovogodišnjeg izdanja jesu migracije, shvaćene i prihvaćene kao društvena realnost koju danas živimo te kao proces i izazov s kojim se europsko i hrvatsko društvo mora suočiti.

Program otvara izložba Davora Konjikušića, nagrađivanog hrvatskog autora koji se u svojoj umjetničkoj praksi služi fotografijom kao medijem propitivanja odnosa moći, relacija privatnog i javnog, intimnog i društveno-političkog. Izložba ''Sveti ljudi // Aura F37 // Gangal'' obuhvaća zapravo tri istoimena ciklusa u kojima Konjikušić u fokus svog umjetničkog interesa i istraživanja dovodi Druge - nevidljive i marginalizirane ljude koji svoju budućnost traže preko hrvatske granice (vanjske granice EU) do obećane (europske) zemlje. Ciklus ''Sveti ljudi'' nastao je kao diplomski rad na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a autor kao ishodište svog rada uzima službenu "Šablonu za provjeru ispravnosti biometrijske fotografije" koje je fotografima nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju dostavilo Ministarstvo unutarnjih poslova. Potom tražitelje azila fotografira prema policijskim uputama, ali svjesno radeći greške – odnosno dopuštajući minimalne ekspresije lica koje pokazuju njihovu osobnost, odbijajući im oduzeti individualnost i svesti ih na arhivski podatak, a dobivene portrete izlaže u javni gradski prostor. U radu ''Aura F37'' Konjikušić koristi fotografije koje je snimio pomoću policijskih termovizijskih kamera koje se koriste prvenstveno za noćni nadzor vanjskih granica Europske unije. Kako ističe, u ovom radu kao fotograf zaobilazi “objektiviziranje” subjekata
koje snima, a činom prisvajanja skupocjene policijske tehnologije i naknadnom zvučnom intervencijom mijenja semantičko značenje slike čime razotkriva njen restriktivni i represivni potencijal. Zvuk je zapravo originalno snimljena naracija migranta prilikom prelaska granice. Ciklusom ''Gangal'' (džungla), autor se referira na ime koje migranti koriste za vanjski prostor na putu kroz Zapadni Balkan. Iako na ovom prostoru džungla kao takva ne postoji, umjesto riječi šuma, migranti koriste riječ ''gangal'' – kao prostor boravka, zaštite i skrivanja.

Izložba radova Davora Konjikušića ostaje otvorena do kraja programa, 15. prosinca i može se pogledati u radno vrijeme Galerije Sikirica, a nakon izložbe u programu ''Jesenjarenja'' slijedi gostovanje patera Stanka Perice, ravnatelja Isusovačke službe za izbjeglice za Jugoistočnu Europu s kojim će na temu ''Migracije – opasnost ili prilika za promjenu?'' razgovarati Ana Žanko.

Program ''Jesenjarenje'' dio je SKUP-ova programa "Kultura u zaleđu" koji se financira iz sredstava podrške Zaklade "Kultura nova" za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata. Program je realiziran uz financijsku podršku Grada Sinja.