U Splitu predstavljena interaktivna izložba „Najpoznatiji Rumunji“

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika Split svečano je predstavljena interaktivna izložba pod nazivom „Najpoznatiji Rumunji“, završni događaj drugog izdanja projekta „Budućnost rumunjske kulturne baštine“. Izložbu je organizirala Udruga Rumunja u Republici Hrvatskoj u povodu Dana rumunjskog jezika, u partnerstvu s Veleposlanstvom Rumunjske u Republici Hrvatskoj, udrugom #AFostOData, Filozofskim fakultetom u Zagrebu, Udrugom Hrvata iz Rumunjske i rumunjskom informativnom agencijom Agerpres, te uz potporu Vijeća nacionalnih manjina Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvatske i Odjela za održavanje odnosa s iseljenim Rumunjima.

Izložba „Najpoznatiji Rumunji“ prikazuje zbirke priča i edukativne materijale, a prilagođena je svim uzrastima - djeci, mladima i odraslima. Posjetitelji skeniranjem QR koda pomoću svog mobilnog telefona imaju priliku saznati manje poznate živopisne priče o Rumunjima koji su svojim iznimnim postignućima u glazbi, književnosti, slikarstvu, sportu i povijesti zaslužili svoje mjesto među najznačajnijim osobama rumunjske nacionalnosti. Samo neki od njih su izumitelj Aurel Vlaicu, gimnastičarka Nadia Comăneci, književnica i aktivistica za prava žena Sofia Nădejde, slikar Nicolae Grigorescu, povjesničar Nicolae Iorga, filozof Lucian Blaga, skladatelj George Enescu, vojnikinja Ecaterina Teodoroiu te mnogi drugi.

Uz to što u sklopu izložbe posjetitelji mogu saznati više o uspješnim Rumunjima, cilj izložbe jest i potaknuti na raznolikost i suradnju između Rumunja i Hrvata. „Pri osmišljavanju projekta, vodili smo se time da stvorimo inspirativnu, interaktivnu i inkluzivnu izložbu koja kroz priču, likovnu umjetnost i tehnologiju otkriva fascinantne životne priče i događaje. Vjerujemo kako ove priče imaju moć potaknuti na dublje upoznavanje Rumunjske i njezinih vrijednosti“, izjavila je u ovom povodu inicijatorica projekta Măriuca Mihăilescu. Važan aspekt ove izložbe jest povezanost s Danom rumunjskog jezika (31. kolovoza) koji se, u organizaciji Udruge Rumunja u Republici Hrvatskoj, tradicionalno obilježava i u Hrvatskoj. Predsjednica Udruge Alina Dobrescu tim je povodom istaknula: „Dan rumunjskog jezika predstavlja posebnu prigodu za slavlje naše kulture, identiteta te bogatstva koje nosi naša tradicija. Današnje događanje je idealna prilika da odamo počast jeziku koji nas povezuje s našim korijenima i vrijednostima te istovremeno prikažemo koliko smo doprinijeli svjetskim uspjesima radom naših inspirativnih pojedinaca“.

Nakon svečanog predstavljanja u Splitu, izložba će 3. rujna biti predstavljena i posjetiteljima u Zagrebu, u sjedištu Udruge Rumunja u Republici Hrvatskoj.
 

Rumunji u svijetu, Rumunji u Hrvatskoj

Rumunjskim jezikom u svijetu govori 28 milijuna ljudi.

Rumunji su u Republici Hrvatskoj jedna od 22 priznate nacionalne manjine i, iako prema posljednjem popisu stanovništva njih 475 stanuje na ovim prostorima, procjenjuje se kako je ovdje novi dom pronašlo njih više od dvije tisuće. O njegovanju rumunjske kulture u Hrvatskoj te okupljanju zajednice brine Udruga Rumunja u Republici Hrvatskoj kroz svoja sjedišta u Zagrebu, Splitu i Rijeci i brojne suradnje s veleposlanstvom i obrazovnim institucijama.

**

O Udruzi Rumunja u Republici Hrvatskoj

Udruga Rumunja u Republici Hrvatskoj nevladina je organizacija koja štiti društvene interese Rumunja u Republici Hrvatskoj te pomaže u promicanju, razvoju i unapređenju hrvatsko-rumunjske suradnje. Rumunjsku zajednicu u Hrvatskoj velikom većinom čine rumunjski građani koji su se u Hrvatskoj doselili nakon 1990. godine.