U Sveučilišnoj galeriji večeras u 19 sati otvara se izložba Vjekoslav Ivanišević - Arhitekt

Izložba Vjekoslav Ivanišević – Arhitekt svečano će se otvoriti u ponedjeljak 9. svibnja 2022. u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji.
Izložbom će se po prvi put prezentirati životni opus pokojnog splitskog arhitekta Vjekoslava Ivaniševića (1947. - 2018.). Njegovo arhitektonsko djelo čini preko 43 realizirana projekta, a sudjelovao je na natječajima za koje je dobio osam prvih nagrada, dvije druge i jednu treću. Među bitnim realizacijama nalaze se projekti od velikog značaja za cijelo društvo i gradove Dalmacije kao što su Klinika za ženske bolesti i porode Kliničke bolnice Split, Zdravstvena škola u Splitu, Medicinski fakultet u Splitu, uređenje rive u Trogiru, uređenje Marmontove ulice u Splitu, Gradska sportska dvorana Ribnjak u Omišu, Gradska sportska dvorana u Kaštel Sućurcu, Sportski kompleks Jadran, Tenis centar Bol, itd.

Arhitekt Vjekoslav Ivanišević bio je izrazito talentiran projektant kao i izuzetan crtač, te su njegova djela upotpunjena autorskim crtežima izuzetno dojmljiva i zanimljiva ne samo struci, već i široj javnosti. U sklopu izložbe bit će prezentirani i njegovi radovi kroz veći broj maketa (modela) rađenih u drvu i staklu. Ideja je pridati važnost arhitektu ovakvog šarolikog i brojnog opusa koji za svog života nije stigao publicirati svoje radove na adekvatan način te nije priznat u mjeri u kojoj zaslužuje. Arhitekt je posthumno dobio Nagradu Grada Splita za životno djelo.
U sklopu izložbe predstavit će se istoimena monografija čija je autorica njegova kći Petra Ivanišević Brzulja, također arhitektica. Ova knjiga po prvi put cjelovito sabire i predstavlja djelo Vjekoslava Ivaniševića, značajnog hrvatskog i splitskog arhitekta, otkrivajući nam istodobno jedan život pomno posvećen poimanju i stvaranju arhitekture. Nakladnik je Društvo arhitekata Split.

Na izložbi o Vjekoslavu Ivaniševiću govorit će akademik Dinko Kovačić, njegov kolega, suradnik i veliki prijatelj, a u ime Društvu arhitekata Split uputit će prigodnu riječ predsjednica Daša Gazde.
Rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Dragan Ljutić će otvoriti izložbu. U glazbenom dijelu otvorenja nastupit će Gudački kvartet „Bozzotti“, a izložba će se moći razgledati do 29. 5.2022. godine.