Umjetničko-istraživački projekt ''SLANA - radikalni krajobraz '' u Salonu Galić

U organizaciji HULU Split u četvrtak, 3. 02. u 19.00 sati u Salonu Galić otvara se  umjetničko – istraživački projekt  '' SLANA - radikalni krajobraz''  autora  Davora Konjikušića, Nike Petković i Gorana Andlara.  Izložba se može pogledati do 21. 02. 2022.  Ulaz je slobodan.

Opsežni umjetničko – istraživački projekt  ''SLANA - radikalni krajobraz''  za svoje polazište uzima prostor Uvale Slana na otoku Pagu gdje se od lipnja do kolovoza 1941. godine nalazio prvi koncentracijski logor u NDH. Spomen-obilježja na njegove žrtve se sustavno i nasilno uništavaju. Upisujući se u taj brisani prostor, SLANA - Radikalni krajobraz obuhvaća film, fotografije, te interdisciplinarno istraživanje u formi 3D rekonstrukcije nekadašnjeg koncentracijskog logora.

Istraživanje započinje još 2016. godine s namjerom da se istraže sve posebnosti krajobraza,  a  da  se  kroz  umjetnički  rad  i istraživanje pokuša utjecati na mogućnost njegovog obilježavanje kao prostora traume i sjećanja i to u prostoru koji predstavlja jedinstvenu geografsku i krajobraznu cjelinu i to u širem mediteranskom kontekstu. Namjera autora je cijeli prostor Slane pretvoriti u prostor komemoracije i sjećanja, te da se na taj način odgovori na konstantne pokušaje brisanja povijesti.

Interdisciplinarno istraživanje je nastalo u bliskoj suradnji  umjetnika Davora Konjikušića i Nike Petković  s doc. dr. sc. Goranom Andlarom s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, uz podršku doc. dr. sc. Hrvoja Tomića s Geodetskog fakulteta u Zagrebu i arhitekta Juraja Božića.

Ovo opsežno istraživanje lokaliteta uz terenska istraživanja obuhvatilo je znanstvene postupke kartiranja, mapiranja i analize krajobraza i arhivsku povijesnu građu – što je poslužilo kao temelj za izradu 3D model dispozicije logora.

Umjetnički projekt SLANA - Radikalni krajobraz nastao je u produkciji Srpskog narodnog vijeća koje kroz kulturne suradničke projekte potiče umjetničke produkcije i istraživanja koja razvijaju angažiran pristup povijesti i kulturu sjećanja koja se vezuje za nasljeđe antifašizma, stradanja i genocid manjinskog stanovništva te univerzalnog ljudskog iskustva nastalog u teškim traumama ili pak u naknadnoj negaciji istih.

Izložba je realizirana uz pomoć Srpskog narodnog vijeća SNV i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH.

Kustosica izložbe je Ana Dević.

Mole se  posjetitelji da se tijekom boravka u Salonu Galić  pridržavaju propisanih  epidemioloških mjera.