Već pet stoljeća Hvarani slave Uskrs procesijom Za Križen

Za križen, tradicionalna pučka procesija koja u noći Velikog četvrtka istovremeno kreće iz šest mjesta na otoku Hvaru-Vrboske, Jelse, Pitava, Vrisnika, Svirača i Vrbanja. Ovaj jedinstveni obred pobožnosti i kulturnog identiteta otoka odvija se neprekinut već pet stoljeća u organizaciji mjesnih bratovština.

Zapravo je to šest zasebnih procesija, koje kreću iz svojih matičnih župa točno u 22 sata, i obilaze ostale župne crkve u smjeru kazaljke na satu. Zanimljivo je da se na tom putu dugom 25 kilometara križevi nikada ne sretnu. Svaku procesiju predvodi križonoša, noseći križ svoje župe, težak i do 18 kilograma obavijen u prozirni crni veo. Biti križonoša na otoku je velika čast, i za tu ulogu se zapisuje 20-ak godina unaprijed. Sam križonoša je bosonog ili eventualno u čarapama, a prate ga dva pomoćnika, lučonoše i kantaduri obučeni u bijele svečane tunike, pjevajući strofe Gospinog plača, glazbenog dijaloga iz 15. stoljeća. Procesiju pobožno i u tišini prate vjernici i hodočasnici iz mnogih krajeva svijeta.

Nastanak procesije se veže uz raspelo Svetog križića, koje je 6. veljače 1510. godine prokrvarilo u vrijeme nemira između pučana i plemića. Prvi pisani zapis o procesiji datira od 16. veljače 1658. godine. Jedan je od 13 fenomena hrvatske kulturne baštine, a od 2009. godine tradicija procesije Za križem je uvrštena u UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine.

Ovogodišnju procesiju pogledajte u galeriji.