Virtualna poslastica za sve posjetitelje Noći muzeja u Galeriji Škola!

Splitski kipar i animator svjetskog glasa Milivoj Popović priprema poslasticu u obliku VR izložbe naziva "01001010 01000001" (JA u binarnom kodu) za sve posjetitelje Noći muzeja i Galerije Škola.  Milivoj je suosnivač višestruko nagrađivanog Studija za Digitalnu Umjetnost Lemonade3d, sadašnji Prime Render studio koji uz 70 međunarodnih nagrada broji i OSCAR kvalificirajuću nagradu ANIMATED EYE na Aspen Shortsfest u Coloradu, USA, kao i Posebno Priznanje Žirija na ANNECY Film Fesativalu (najveći festival za animirane filmove u svijetu).  Kao asistent drži kolegij "Kiparstvo u digitalnom mediju 1 i 2" na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Iz njegovih istraživanja i eksperimenata proizašla je ideja o kiparskoj izložbi kompletno izvednoj i prezentiranoj kroz Virtualnu stvarnost.
Naime, posjetitelji izložbe će uz stručno vodstvo moći iskustiti virtualno okruženje i konzumirati izložene skulpture posredstvom 2 headseta tj, naočala - vizira koje će ih transponirati u virtualni, ambijentalni, kiparski svijet Milivoja Popovića.


Kustosica Nina Nemec o izložbi:

Osnovu izložbenog postava čine radovi Transformacije – Translatacije i Autoportret Umjetnika, oba postavljena u stvaran galerijski prostor koji je tehnikama 3D modeliranja prebačen u virtualni svijet. Posredstvom VR naočala, posjetitelj ulazi u iluzionistički prostor identičan realnom u kojem se pred njim, na prethodno praznim galerijskim postamentima, odjednom pojavljuju virtualne skulpturalne kreacije Milivoja Popovića.

Transformacije – Translatacije rekonstrukcija je umjetnikovog ranijeg konceptualnog rada kojim propituje ideje Renea Magritta i njegove potrage za lulom polazeći od činjenice da se stvarnost kontinuirano mijenja i da su svi njeni elementi u trajnom stanju transformacije koja slijedom toga postaje svojevrsna esencija stvarnosti. U odnosu na prvu fazu rada Transformacije - Translatacije izloženu 2014. godine u Galeriji umjetnina u Splitu kada je umjetnik “Magrittovu lulu” izložio u fizičkom prostoru galerije, u drugoj fazi kontinuirane evolucije rada predstavljene u Galeriji Škola Popovićeva transformacija ide korak dalje. Sada se čitav rad prebacuje u Virtualnu Stvarnost te se transformiraju i lula  i sam galerijski prostor. Svrha Popovićeva transformiranja nečeg u nešto zapravo je davanje uvida u moguće izglede različitih stanja realnosti čime vrlo brzo dolazimo i do ideje o mogućnosti postojanja stvarnosti na više razina. Postavlja se pitanje je li način na koji mi percipiramo svijet ujedno i jedini način na koji se na njega može gledati, je li to jedini način na koji promatrani svijet postoji? Suštinska kompleksnost jednostavnog pojma „JA“ ispisanog binarnim kodom u naslovu izložbe slikovito predstavlja srž Popovićeva promišljanja o identitetu.  Bilo da je riječ o objektima koji nas okružuju u svakodnevici ili pak o nama samima, potraga za konačnim definirajućim sadržajem slojevit je proces čiji je krajnji rezultat neizvjestan, a možda i trajno skriven ljudskoj perspektivi.

Otvorenje izložbe "01001010 01000001" je u petak 31.01.2020. u 19h u Galeriji Škola, (Fausta Vrančića 15 – pokraj Umjetničke škole). Izložba ostaje otvorena do 26.02.2020.
Voditelj Galerije Škola je Hrvoje Zuanić.

Dodatne informacije o izložbi i radu Galerije Škola možete dobiti na:
https://hr-hr.facebook.com/galerijaskola/ 
https://www.instagram.com/galerijaskola/?utm_source=ig_profile_share&igshid=2nyv38l2i48x