Vrući srpanj u Domu mladih Split

Vrući srpanj u Domu mladih nudi mogućnost za kvalitetan bijeg od vručine kako u večernjim satima tako i tijekom dana. Osim izvedbenih, izložbenih, filmskih i edukativnih programa tijekom srpnja se nastavljaju radovi u Dvorištu Doma mladih (ispred Kluba Kocka) kako bi postao prava ljetna terasa s klupama, cvijećem i novim muralima.

Radna akcija u Dvorištu, pod vodstvom udruge Aktivist, kreće u nedjelju od 10 sati. Umjetnici Alte, Apaš, Nemoj, Kasper, Senk, Wens i AV oslikavati će zidove, a svi su pozani da nadgledaju tijek radova, ali i da pomognu jer možete i vi uposliti svoje rukice bojenjem klupa, koje su izrađene na prethodnoj radnoj akciji, ili sadnjom biljaka za novi vanjski vrt. Naravno, da ne bude dosadno, sve će se raditi u ritmu muzike.

I u svom sadašnjem neušminkanom stanju Dvorište je primamljiv prostor za eventove pa će se i u petak 2.7. tu održati splitski promo party za ovogodišnji Regius Festival u Šibeniku. Tim povodom okupljene će zabavljati Shakal von Njoč iz kolektiva Los Santos, šibenski old school rap trojac Hram, te Cubre i Zorro, kao predstavnici šibenske elektroničke scene. Program počinje od 17 sati, a ulaz je besplatan.

U nedjelju, 11.7. u 20h udruga za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse Cirkus Kolektiv na Malu scenu Doma mladih donosi predstavu u nastajanju 'Moja Smrt i ja'' u kojoj kroz lutkarske i cirkuske elemente (statični trapez i plesna akrobatika) Petra Najman obrađuje tematiku smrtnosti, inspirirana periodom u kojem je bila ozlijeđena nakon pada s trapeza i nije se mogla baviti cirkusom. U svom radu prikazuje dva velika kontrasta: život i smrt.

U Galeriji MKC od 13. do 28.07. možete pogledati 4. Međunarodno studentsko biennale. Središnja tema ovogodišnjeg  studentskog biennala je Greatest Hits. Mladi umjetnici su pozvani da budu svoji vlastiti kritičari, da budu iskreni prema sebi i da sami izaberu ono najbolje što su ikada napravili, u bilo kojem mediju i bilo kojoj tehnici - da odaberu svoj najveći hit. Radove će prezentirati 27 umjetnika iz Australije, Engleske, Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Slovenije, Srbije i Švicarske. Otvorenje izložbe održat će se 13. srpnja u 20h kada će i biti proglašen/a dobitnik/ca nagrade Ivan Ladislav Galeta te dobitnici/e dvije jednakovrijedne nagrade ovogodišnjeg Međunarodnog studentskog biennala. Izložba će se moći pogledati do 28. srpnja svakim radnim danom od 18 do 22 sata.

Plaforma Doma mladih je za drugu polovicu srpnja pripremila radionice koje se ne propuštaju. I to besplatne radionice koje se održavaju u sklopu projekta Dan po dan – mladi u kulturi online. Dizajner Milivoj Popović u srpnju će održati radionice izrade animiranih likova u sljedećim termnima: 15., 20., 22., 27. i  29.07. Svi sudionici imat će priliku osmisliti i izraditi koncept i karakter dizajn likova koristeći metode i tehnike koje se koriste u industriji filmske produkcije, izrade računalnih igara i animacije. Radionice su namijenjene mladima do 25 godina i provode se online. Prijave se zaprimaju putem online obrasca, a više o projektu i bespaltnim radionicama potražite na www.pdm.hr.

Osim standardnog diskurzivnog programa "U kvadrat" koji svakog četvrtka u mjesecu donosi filmovi klupske produkcije te filmove suvremenih autora(ica), Kino klub Split ovaj mjesec kreće sa seminarom "Filmsko stvaralaštvo – oblikovanje ideja filmom". Prvi dio, od 23. do 28.07., vodi Manel Raga, uspješni španjolski redatelj mlađe generacije, a drugi dio, od 02. do 08.08., Sunčica Fradelić, vizualna umjetnica i voditeljica brojnih projekata audiovizualnog usmjerenja. Za sudjelovanje se možete prijaviti putem online obrasca koji je potrebno ispuniti do 15. 07. Program će se održavati na engleskom jeziku, a za sudjelovanje nije potrebno iskustvo, ali je važna snažna motivacija.  

U petak, 16.07. od 19 do 23 sata Dvorište je opet mjesto druženja. U susret Split Prideu uz glazbeni program pod nazivom Zvjerinjak prestaviti će se video radovi nastali ove godine kroz program qRADIONICE te Distro Split Pridea. I nije to nikako sve od druženja u Dvorištu jer već u subotu 24.07. mjesto je radnje za Promo party šestog izdanja Membrain festivala koji se početkom kolovoza održava na lokaciji kampa Martinska na ulazu u Šibenski kanal. Zagrijavanje je uz istaknuta DJ imena domaće scene: Vrh, LucyLyu, Vizitor i Vexi, a ulaz je besplatan.