Zatvaranje ljetne sezone Ljetnog kina Bačvice!

ROOM 100, Kino Mediteran i Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata pozivaju Vas na zatvaranje ljetne sezone Ljetnog kina Bačvice!

22. rujna u 21:00 na repertoaru je performance hodanja na žici u izvedbi poznatog umjetnika Ante Ursića i splitskog suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100, a zatim nagrađivani dokumentarni film "Posljednji plesač na žici u Armeniji" koji pokušava razumjeti zašto je Armenija napustila akrobacije na zategnutoj žici kroz priču dječaka kojeg je iz sirotišta spasio stari i marginalizirani učitelj ove vještine. Nakon projekcije slijedi i fešta zatvaranja ljetne sezone kina.

O filmu "Posljednji plesač na žici u Armeniji":

Iako je priča o posljednjem armenskom plesaču na žici lokalna priča u maloj zemlji, njezina istinska tema, gubitak tradicije i promjene društvenih vrijednosti pod utjecajem globalizacije, problematika je koja pogađa svako društvo. Stoga i ne čudi da je ovaj dokumentarni film prikazivan na raznim geografskim dužinama, od Leipziga do Toronta, od Padove do Göteborga. Osvajao je i nagrade, poput Grand Prixa na 19. Međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu, nagrade za najbolji dugometražni dokumentarac na festivalu Russia u Ekaterinburgu, za najbolji armenski film na 7. Golden Apricot Festivalu ili pak specijalnu nagradu žirija na Gdansk Doc Film Festivalu.
Ples na žici uvijek je bio smatran poveznicom s božanskim. Plesači na žici u Armeniji od poganskih su vremena bili smatrani polubogovima. I poslije, u kršćanskom razdoblju, ti su ekvilibristi držani za svece pod izravnom zaštitom Sv. Ivana Krstitelja. Oni koji spajaju nebo i zemlju bili su božanstva – okupljeno mnoštvo pilo bi iz boce koju bi plesač na žici balansirao na glavi, vjerujući da konzumiraju lijek protiv svake bolesti. U vrijeme Sovjetskog saveza Armenija je slavila ples na žici kao protest protiv režima, a nova vremena okrenula su društvo – budućnosti. Za prošlost se više nije imalo vremena. Sada 16-godišnji Hovsep mora odlučiti želi li ponijeti ulogu posljednjeg plesača na žici u Armeniji, u društvu koje je napustilo i njega i ovu drevnu vještinu.
Film 'Posljednji plesač na žici u Armeniji' prikazuje se na armenskom jeziku, s hrvatskim podnaslovima, i traje 52 minute.

O perfomanceu: 

Ante Ursić koreograf je i cirkuski umjetnik - žongler i hodač na žici. Nastupao je s poznatim Cirque du Soleilom četiri godine izvodeći svoju devil stick točku, a zatim se usmjerio na kritičko i teorijsko izučavanje suvremene cirkuske umjetnosti. Trenutno je na doktoratu na kalifornijskom sveučilištu gdje istražuje animalnost u izvedbama tradicionalnog i suvremenog cirkusa.

ROOM 100 je međunarodno priznati i nagrađivani suvremeni cirkuski kolektiv koji producira i distribuira predstave suvremenog cirkusa, eksperimentalnog kazališta i performancea.
Od sredine kolovoza, kroz dvije višednevne radionice i 10tak treninga, skupina profesionalnih cirkuskih umjetnika i amatera izučava vještinu hodanja na žici koja će biti prikazana u performanceu prije projekcije. 

Projekcija filma s performanceom dio je projekta "Ulične cirkuske forme" koji se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Splita, Turističke zajednice grada Splita i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, a u suradnji s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i Kinom Mediteran. Tehničku podršku projektu daje Kino klub Split. Rad ROOM 100 u 2018. godini podržava Zaklada Kultura nova.