"Zvijeri", "El Shatt - nacrt za utopiju" i "Mate" pobjednici 16. FMFS-a

Poznati su pobjednici 16. Festivala mediteranskog filma Split, o kojima su odlučivali publika svojim glasovima, ali i dva žirija. Udicu Festivala za najbolji dugometražni film iz programa "Mediteran" osvojio je film ''Zvijeri'' španjolskog redatelja Rodriga Sorogoyea, a posebno priznanje dodjeljeno je filmu "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka

- Nakon pažljive analize svih filmskih ostvarenja jednoglasno smo donijeli odluku da je najbolji film 16. FMFS-a "Zvijeri" Rodriga Sorogoyena. Ovaj film nam pokazuje izuzetnu snagu filmskog izraza. Zvijeri su zadivljujući triler u trajanju od preko 130 minuta koje brzo prolete zahvaljujući besprijekornoj režiji, izuzetnoj karakterizaciji likova, snažnim dijalozima te sjajnim glumačkim ostvarenjima. Širok spektar emocija je izvrsno prenesen i ostavlja snažan dojam na gledatelja još dugo nakon odgledanog filma. Fotografija oslikava svaki kadar, a glazba dodatno pojačava emociju i doprinosi dodatnom doživljaju filma.

Posebno priznanje dodjelili smo dokumentarnom filmu "El Shatt — nacrt za utopiju" jer nam donosi priču o izuzetno važnom dijelu prošlosti koji je obilježio živote velikog broja stanovnika Dalmacije. Ono što je posebno izdvojilo ovaj film je izvrsno korištenje arhivskog materijala odnosno snimaka i fotografija, ali i ispričana svjedočanstva ljudi koji su bili sudionici ovog događaja. Svi ti elementi doprinijeli su tome da nas film povede na putovanje kroz vrijeme, u prošlost, vješto stvarajući intenzivnu povezanost. Ovaj film postao je živi svjedok prošlosti - stoji u obrazloženju žirija sastavljenog od regionalnih kinoprikazivača: Boban Stefanović, Artur Logar i Darko Tumpić.

Istom filmu i publika je dodjelila nagradu, najbolje ocjene dobio je upravo "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.
- Izuzetno mi je drago zbog ovih nagrada jer smo stvarno uložili puno truda i vremena u ovaj film, ali još više sam sretan jer ovo znači da ovakve teme nužno treba otvarati i dalje - poručio je Ramljak.

U žiriju koji je birao najbolju Ješku, ali i scenarij filma iz programa kratkih hrvatskih filmova, te najbolji kratki međunarodni film, odlučivala je Anna Smith, britanska filmska kritičarka koja vodi podcast "Girls On Film" i surađuje s Guardianom i BBC-jem, prošlogodišnji pobjednik Ješki Antonio Lizatović, te Slobodan Čiča, direktor distribucijske kuće Editus.

Udica Festivala za najbolju “Ješku“ - hrvatski kratkometražni film i novčanu nagradu od 2.500 eura osvojio je redatelj Ivan Efendić za film "Mate" koji je svoju svjetsku premijeru imao upravo na FMFS-u. Žiri je ovaj film opisao kao "zadivljujući, provokativan portret složenog karaktera, njegovog umjetničkog procesa i alternativnog životnog stila".

Debitant Ivan Efendić, bio je vidno iznenađen pobjedom u ovoj konkurenciji.
- Kao prvo, zahvaljujem se svima na podršci. Posebno mi je drago da sam nagradu za svoj prvi dokumentarni film dobio baš u Splitu na FMFS-u. Festivalu koji na prvo mjesto stavlja domaće autore i pruža nam priliku da filmove predstavimo pred ispunjenim gledalištem. Ova nagrada mi je poticaj za daljnji rad i buduće projekte.

Udica Festivala za najbolji scenarij filma iz programa “Ješke” i novčana nagrada od 500 eura pripala je Rinu Barbiru za "Zof" kojeg je žiri doživio kao "neosuđujuću i empatičnu studiju karaktera koja daje bolji uvid u jedan svima poznat arhetip".
- Puno mi znači da je splitska publika pogledala film baš na ovom festivalu, a još više i da je žiri odlučio nagraditi ga, hvala im na tome. Ovaj film ni scenarij ne bi postojali bez da je moj glavni glumac naturščik Leo Mirković pristao sudjelovati, stoga mu ovim putem još jednom zahvaljujem - kazao je Barbir.

Nagrada publike za najbolju “Ješku“ i novčana nagrada od 500 eura ostaje u Splitu, za film "Nije pristojno plesat po grobu" osvojila ju je redateljica Ana Šiškov.
- Presretna sam što se publici u mom rodnom gradu svidio film. Posebno zahvaljujem i festivalu što mi je kao studentici režije dao poticaj za daljnji rad i stvaranje. Bilo mi je veliko zadovoljstvo i nadam se da se vidimo opet – rekla je Šiškov.

Udica Festivala za najbolji međunarodni kratkometražni film i novčana nagrada od 1.500 eura pripala je filmu "Tria" Giulia Grandinettija, a žiri je posebno priznanje dodjelio filmu "Super" Nikolasa Koulogloua.

Direktor FMFS-a Alen Munitić zahvalio se svima koji podržavaju ovu manifestaciju, a posebno je istaknuo splitsku publiku koja je tijekom deset dana punila četiri kina.

- Naša publika omogućila je svim autorima koji su bili u Splitu nezaboravne premijere. Gosti su se vratili kućama oduševljeni festivalom i gradom, stvorili su uspomene koje im ostaju zauvijek. Festival sve više pokazuje svoju snagu u kontekstu industrije, natjecateljskih programa i važnosti, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni. Vjerujemo da ćemo obnoviti potporu Kreativne Europe i za 2024./2025. godinu, te dogodine imati izdanje 17. FMFS s dodatnim novostima i promjenama koje želimo uvoditi. Priča naravno ne staje, naša ljetna kina diljem Dalmacije već su otvorena pa ćemo u brojnim filmovima uživati do sredine rujna, a fantastične ocjene publike festivalskim filmovima pomoći će u daljnjoj distribuciji - kazao je Alen Munitić.

 

 

 

NAGRADE ZA DUGOMETRAŽNI PROGRAM MEDITERAN

Udica Festivala za najbolji dugometražni film iz programa “Mediteran” i novčana nagrada od 1.000 eura
ZVIJERI Rordigo Sorogoyen

*POSEBNO PRIZNANJE ŽIRIJA:
EL SHATT - NACRT ZA UTOPIJU Ivan Ramljak

Nagrada publike za najbolju dugometražni film
EL SHATT - NACRT ZA UTOPIJU Ivan Ramljak


NAGRADE ZA PROGRAME KRATKIH FILMOVA


Udica Festivala za najbolju “Ješku“ - hrvatski kratkometražni film i novčana nagrada od 2.500 eura
MATE Ivan Efendić

Udica Festivala za najbolji scenarij filma iz programa “Ješke” i novčana nagrada od 500 eura
ZOF Rino Barbir

Udica Festivala za najbolji međunarodni kratkometražni film i novčana nagrada od 1.500 eura
TRIA Giulia Grandinetti

* POSEBNO PRIZNANJE ŽIRIJA:
SUPER Nikolas Kouloglou

Nagrada publike za najbolju “Ješku“ - hrvatski kratkometražni film i novčana nagrada od 500 eura
NIJE PRISTOJNO PLESAT PO GROBU Ana Šiškov

FOTO: Maja Prgomet