Ivan Šapina postao svjetski viceprvak, a Bruna Duvančić osvojila broncu

Fenomenalan, dan za Hrvatsku i splitski taekwondo klub Marjan na svjetskom seniorskom prvenstvu koje se održava u Bakuu u Azerbajdžanu. Nakon jučerašnje medalje Matee Jelić danas su medalje osvojili Bruna Duvančić i Ivan Šapina. Šapina je svjetski viceprvak u kategoriji do 87 kilograma, a Duvančić brončana do 49 kilograma.

Mlada 18-godišnja Bruna Duvančić osvojila je brončano odličje. Do polufinala kategorije do 49 kilograma stigla je nakon tri pobjede. U prvom kolu bila je slobodna, u drugom je pobijedila Dankinju Castillo 12:8 i 11:1 po rundama dok je u trećem kolu svladala reprezentativku Srbije Vanju Stanković s 12:5 i 12:0. Četvrtfinalni meč s Vijetnamkom Truong bio je uzbudljiv u prvoj rundi koju je Bruna slavila 16:11 dok je u drugoj ubacila u brzinu više i vođenjem trenera Tonija Tomasa stigla do 12:0 pobjede i nove Marjanove medalje. U polufinalu je bolja od Brune bila dvostruka olimpijska pobjednica i dvostruka svjetska prvakinja Panipak Wonghpattanakit s 2:1 u rundama. Iako je Bruna slavila u prvoj rundi u nastavku borbe joj Tajlanđanka nije ostavila puno prostora.

Olimpijac Ivan Šapina, europski prvak iz Manchestera prošle godine navikao nas je na dramatične borbe, točnije posljednje sekunde. U prvom kolu je i on bio slobodan kao drugi nositelj, u drugom je bio bolji od Cipranina Theocharousa 13:5 i 11:2 dok je dramatični niz krenuo u osmini finala protiv reprezentativca Turske. Prva runda završila je 7:7, ali je otišla na stranu Turčina, drugu je Šapina slavio nadmoćno 12:1 dok je u trećoj Šapina pobijedio s tijesnih i napetih 4:3. Borba za medalju bila je u njegovom stilu, pobjeda u prvoj rundi 6:3, nakon toga izgubljena runda rezultatom 2:2 i u trećoj odlučujućoj pobjeda tri sekunde prije kraja s 1:0 za veliko slavlje Ivana i trenera Dejana Mesarova. U polufinalu je Ivan bio čvršći i odlučniji, prvu rundu je izgubio od Rusa Artsioma Plonisa, ali je u sljedeće dvije pokazao svoju snagu kad je najteže te s 15:1 u trećoj rundi otišao u finale svjetskog prvenstva. Neizvjesna finalna borba protiv Kang Sang Hyunu iz Koreje otišla je s tijesnih 5:6 i 7:9 na stranu Azijata, a Šapina je prvenstvo završio sa srebrnom medaljom, svojom drugom svjetskom nakon bronce iz Manchestera 2019. godine.

TRI MEDALJE, TRI TRENERA, JEDAN KLUB

Treća je to Hrvatska medalja u Bakuu na svjetskom prvenstvu i treća taekwondo kluba Marjan, a koliki je tim splitska tvornica medalja najbolje govori podatak da su prve tri medalje donijela i tri različita trenera, Veljko Laura s Mateom Jelić, Toni Tomas s Brunom Duvančić te na koncu Dejan Mesarov sa Ivanom Šapinom.

Dodajmo i da je ovo 109-a velika medalja za Marjan na najvećim natjecanjima u 23 godine postojanja kluba.

FOTO: Dalstaekwondo