Izbornik Štimac očajnički traži novu polušpicu :)

Ni jedan izbornik hrvatske nogometne reprezentacije nije svoj mandat započeo porazom. Taj niz je nastavio i Igor Štimac na otvaranju kvalifikacija za SP u Brazilu 2014. godine. Hrvatska je pobjedila Makedoniju 1:0 pogotkom Nikice Jelavića. Tri boda i pobjeda na startu kvalifikacija su jedini pozitivni epilog sinoćnje utakmice. Pred polupraznim tribinama, za koje su se karte dijelile, Štimčeve trupe su predstavile jalovu igru koja se od one u utakmici protiv Švicarske razlikovala samo u malo ozbiljnijem pristupu i slabijem protivniku. Čak je i ta organizirana, ali objektivno slaba Makedonija imala više prilika i udaraca na gol od Hrvatske.

Štimac je odustao od svoje poljudske "tika-take", vratio se nama prirodnijoj "bilićevskoj" formaciji, te se orjentirao na napade po bokovima. Međutim, umjesto fizički snažnijeg Jelavića u vrh napada je postavio Mandžukića koji pored makedonskih, preko 190cm visokih, stopera i dobrog vratara nije dolazio do izražaja. Time su brojni centaršutevi koje je agilni Perišić slao u kazneni prostor ostali neiskorišteni. Kada je u drugom poluvremenu Štimac izvadio nevidljivog Eduarda da bi na terenu postavio kombinaciju s Eura Jelavić - Mandžukić, Hrvatska je poentirala. Pogodak je pao iz jedne akcije koju je spomenuti duo s Modrićem uvježbavao baš za Poljsku.

Krivca za lošu igru reprezentacije Štimac je pronašao u Rakitiću. U maniri čvrstog i opakog gazde, kakav image forsira, izbornik je javno prozvao veznjaka Seville kazavši da je Ivan izgubio mjesto u postavi. Takav potez je prije svega neprofesionalan i narušava ionako ne baš bajnu atmosferu u i oko reprezentacije. Kad je već Rakitića pretvorio u Pedra, mogao je i elaborirati što je to od njega tražio i što nije ispunio. Laički gledano, u drugom poluvremenu, kada su Makedonci zatvorili Perišića i kad je Modrić "izdušio", Hrvatska je igrala i lošije nego u prvom poluvremenu s Rakitićem.

No, je li "čvrsta ruka" baš jedini razlog za ovu javnu osudu ili postoji i skriveni motiv? Izbacivši Rakitića iz postave, Štimac će Modrića vratiti na poziciju na kojoj najviše i daje - zadnji vezni igrač. Tim potezom ostaje upražnjena pozicija polušpice. Drugo poluvrijeme je na tom mjestu igrao Kranjčar, međutim, izuzev prvih 15-ak minuta i nije se baš nametnuo. Sad je pitanje koga postaviti na to mjesto. Možda izbornik posegne za nekim izvan trenutnog kadra. Priča se da ima jedan odličan igrač, kao stvoren za tu poziciju. Igra u Dinama, ima hrvatsko državljanstvo i čvrsto je odlučio da više neće piti.

Nakon splitskog debakla kad su navijači u pitanju, ni na Maksimiru reprezentacija nije prošla puno bolje. Po najoptimističnijim procjenama okupilo se jedva 15 000 ljudi, i to nakon sramotnog poteza HNS-a i Konzuma koji su dijelili karte uz kupovinu u Todorićevom lancu. Ubrzo nakon što su okupljeni prepoznali sterilnu igru reprezentacije, krenulo je već poznato skandiranje "HNS lopovi, nogomet ste sj...", te "Je... vas Štimac". Čini se da nova vlast u HNS-u nema problem samo sa Splitom. Nezadovoljstvo je sve veće, a čak se u kuloarima čuju i ideje o ujedinjenju navijačkih skupina s ciljem rušenja ZIDa (Z-dravko, I-gor, D-avor) koji je ispred njih.

Unatoč neuvjerljivom početku kvalifikacija pred teško gostovanje u Belgiji, javnim prozivanjima, lošoj formi ključnih igrača, sve glasnijem nezadovoljstvu navijača jedno je sigurno: predsjednik HNS-a Šuker, baš kao ni nakon splitske utakmice protiv Švicarske neće vidjeti ništa loše i ponovno će biti oduševljen. Slijep pored zdravih očiju.