Lena Stojković je svjetska taekwondo prvakinja

Dreams come true – rekao je komentator službenog prijenosa svjetskog seniorskog prvenstva u Guadalajari u Meksiku. Fantastična Lena Stojković iz splitskog Marjana postala je svjetska prvakinja u taekwondou te tako Lijepom našom zatvorila svjetsku smotru u Meksiku. Sa samo 20 godina Lena je u istoj godini postala svjetska i europska seniorska prvakinja, štoviše, obranila je naslov prvakinje Europe u Manchesteru u svibnju da bi sad dvostrukom naslovu najbolje u Europi pridružila i naslov svjetske prvakinje. Rezultat vrijedan divljenja i ostvarenje u koje su vjerovali Lena i njen trener Veljko Laura Šišo, ali i cijeli stručni tim hrvatske reprezentacije i taekwondo kluba Marjan kao i svi sparing partneri. Mnogi se sportaši iskreno vesele svakoj medalji u karijeri, ali postoji i onaj dio koji ih nekako prihvati, ali ne staje dok ne dođe do samog vrha i koji nikad nije u potpunosti zadovoljan sam sa sobom dok ne ode do kraja. Lena spada u tu kategoriju jer je „mrzila“ svaku svoju kadetsku i juniorsku broncu na velikim natjecanjima i znala je gdje želi i gdje se vidi. A stigla je na splitske Blatine još kao vrtićanka i od tada je krenuo njen put sa Šišom, put koji je u konačnici doveo do tri seniorske zlatne medalje sa samo 20 godina.

Lena je kao druga nositeljica kategorije do 46 kilograma bila slobodna u prvom kolu dok je u drugom slavila bez borbe diskvalifikacijom protivnice Da Ane. Prave borbe za Lenu su krenule u osmini finala pobjedom protiv Ukrajinke Viktorije Nahurne s 2:0 u rundama s uvjerljivih 6:0 i 7:1. U četvrtfinalnoj borbi za odličje Lenu je čekala izvrsna Kineskinja, izuzetno visoka, eksplozivna i borbena, ali je Lena iako ima samo 20 godina u maniri iskusne i prekaljene prvakinje sigurne odvela borbu do 2:0 u rundama u svoju korist odnosno dva puta po 3:0 rezultatski. Lena i trener Veljko Laura Šišo ostali su čvrsto fokusirani, smireni, na zemlji i u polufinalu uvjerljivo preskočili još jednu prepreku, Kolumbijku Andreu Ramirez Vargas, još jednom s 2:0 u rundama, točnije s 3:1 i 8:2. Finalni klasik između Lene i Turkinje Rukiye Yildirim, vlasnice čak osam velikih odličja trebao je ponuditi dramu, a na koncu je ponudio Leninu dominaciju koja je s novih 2:0 u rundama deklasirala Turkinju s 5:0 i 10:5 po rundama. Tako je Lena do naslova svjetske prvakinje stigla dominantno, bez izgubljene runde.

Hrvatska je nastup na svjetskom prvenstvu završila s dvije medalje i čak sedam petih mjesta te je uz mrvicu sreće mogla upisati svoje rekordno svjetsko prvenstvo jer je nekoliko sportaša za dlaku ostalo bez medalje poput Matee Jelić, Brune Duvančić, Lovre Brečića, Marka Golubića…

Ujedno je ovo za splitski taekwondo klub Marjan rezultatski najuspješnije svjetsko prvenstvo u povijesti. Dvije medalje osvojile su i sestre Zaninović 2013. također u Meksiku u Puebli, ali tada se radilo o srebru i bronci.

Ana Zaninović je 2007. u Pekingu bila srebrna, potom je Ana Zaninović 2011. godine u Gyeongjuu postala svjetska prvakinja da bi 2013. godine u Puebli Ana osvojila još jedno srebro, a Lucija broncu. U Chelyabinsku 2015. godine je Ana Zaninović stigla do bronce, dok je Bruna Vuletić 2019. godine prva uzela broncu nakon ere sestara Zaninović. Iz Guadalajare se Marjanovci vraćaju sa zlatom Lene Stojković i broncom Ivane Duvančić, curama koje su na početku karijere i još puno toga imaju za reći.