Lena Stojković obranila naslov svjetske prvakinje

Lena Stojković je nova-stara svjetska prvakinja u taekwondou.

Nevjerojatni rezultati stižu iz Bakua sa poprišta svjetskog taekwondo prvenstva. Novu, četvrtu medalju za Hrvatsku, ali i splitski Marjan osvojila je Lena Stojković, braniteljica naslova iz Guadalajare i najbolja sportašica Hrvatske u 2022. godini. Rekordna je to medalja za Hrvatsku u povijesti svjetskih prvenstava jer je dosadašnji maksimalni doseg bio tri odličja na jednom prvenstvu te nestvarno četvrto odličje taekwondo kluba Marjan na jednom svjetskom prvenstvu koji su ovim zlatom kompletirali odličja.

Članica taekwondo kluba Marjan imala je težak put do odličja u kategoriji do 46 kilograma iako se to na prvu nebi činilo. U prvom je kolu kao prvi nositelj bila slobodna, u drugom je pobijedila neugodnu Indijku Twishu Kakadiju s 13:5 i 15:5 za ukupnih 2:0 u rundama. U osmini finala Lena je još jednom išla na Turkinju Rukye Yildirim koja u karijeri ima pet velikih medalja, ali Lena je i ovog puta bila bolja. Slavila je sa 13:9 i 16:3 te s novih 2:0 u rundama otišla u borbu za medalju. Kazahstanka je u četvrtfinalu bila sve samo ne lagan protivnik i prva runda je otišla na stranu Rite Bakisheve 3:4. Lena je u drugoj rundi bila maksimalno koncentrirana i s 9:3 je izjednačila na 1:1 u rundama da bi nam treća runda po već dobro poznatom scenariju naših sportaša ponudila još jedno čupanje živaca i dramu dostojnu borbe za medalju na svjetskom prvenstvu. Mlada 20-godišnja Lena pokazala je zbog čega je svjetski broj 1 te je sa 8:7 otišla u polufinale i osvojila novu medalju. U polufinalu je Lena još jednom pokazala zrelost te je sa 6:4 i 9:0 slavila protiv izvrsne Japanke Ruke Okamoto te izborila novo finale svjetskog prvenstva. U finalu protiv Tajlanđanke u prvoj rundi nije išlo i činilo se da će fantastična Kamonchanok Seeken otići do zlata, ali su trener Veljko Laura Šišo i Lena Stojković još jednom pokazali zašto su najbolji na svijetu. Fenomenalna Lena je slavila u drugoj i trećoj rundi te osvojila četvrto zlato te je sada dvostruka svjetska i dvostruka europska prvakinja.

Sve četiri medalje na ovom svjetskom prvenstvu osvojili su sportaši taekwondo kluba Marjan što je zaista nestvaran rezultat. Olimpijska pobjednica Matea Jelić otvorila je prvenstvo broncom, europski prvak Ivan Šapina nastavio je srebrom, a isti dan mu se priključila i 18-godišnja Bruna Duvančić koja je u dvije godine vezala svjetsku i europsku seniorsku medalju. Lena Stojković je danas stigla do obrane naslova i zlatnog odličja, ukupno 110 velike medalje taekwondo kluba Marjan sa svjetskih i europskih prvenstava te olimpijskih igara.  

FOTO: Dalstaekwondo