Matea Kolovrat svjetska prvakinja i MVP cijelog prvenstva

 

Članica splitskog Marjana Matea Kolovrat nova je svjetska seniorska prvakinja u konkurenciji gluhih u kategoriji plus 67 kilograma. Na dominantan način se popela na krov svijeta, uz tri pobjede i bodovnu razliku 70:16. U prvom kolu je bila slobodna, u drugom slavila protiv Ruskinje Mesedo Abdurakhmanove 20:1 da bi u polufinalu pobijedila Iranku Fatemeh Tavakoli s 28:6. Finalni sraz protiv aktualne svjetske prvakinje u teškoj kategoriji nije donio očekivanu dramu jer je Matea i u toj borbi pokazala nadmoć i slavila protiv Turkinje Selver Seker 22:9. S obzirom na prikazano na tatamiju i tri uvjerljive pobjede protiv tri taekwondo velesile Matea je na koncu dobila i MVP nagradu cijelog svjetskog prvenstva.

Zaključila je tako Kolovrat najuspješniju godinu u povijesti kluba s rekordnom 15-om medaljom u istoj sezoni na svim svjetskim i europskim prvenstvima i olimpijskim igrama na kojima su članovi kluba nastupili u borbama te ukupno 86-om velikom medaljom za Marjan.

Matei je ovo četvrta velika medalja i čak treće zlato. Naslov svjetske prvakinje osvojila je 2016. godine u Samsunu, europska prvakinja bila je 2019. godine u Antaliji dok je olimpijska viceprvakinja postala 2017. godine u Samsunu.

Pored četiri velika odličja u konkurenciji gluhih Matea je osvojila i niz medalja u čujućoj konkurenciji među kojima je šest odličja na državnim prvenstvima i desetak odličja na G turnirima.

U Teheranu je na svjetskom prvenstvu nastupila i mlada Petra Goleš koja je iako još juniorka dobila priliku na najvećoj smotri. Svoj nastup završila je porazom u četvrtfinalu od Ruskinje, kasnije svjetske prvakinje.

Ovim zlatom taekwondo klub Marjan zaključio je najuspješniju sezonu u povijesti, barem što se tiče nastupa na svjetskim i europskim prvenstvima i olimpijskim igrama. Ukupno nevjerojatnih 15 medalja od čega čak osam zlata uz nevjerojatan podatak da je trener Veljko Laura sudjelovao na svakom od šest velikih natjecanja na kojima je Marjan u ovoj godini uzeo medalju u četiri uzrasne kategorije.

Olimpijske igre, Tokyo - zlato i bronca

Europsko seniorsko prvenstvo, Sofija, tri zlata i bronca

Europsko mlađe seniorsko prvenstvo, Tallin -  dva srebra

Europsko juniorsko prvenstvo, Sarajevo - dva zlata i bronca

Europsko kadetsko prvenstvo, Tallin – zlato, srebro i bronca

Svjetsko prvenstvo za gluhe, Teheran - zlato