Nevjerojatna priča o četiri olimpijska zlata i djevojkama koje su stigle iz Velike Britanije i Amerike u Split u potrazi za boljim uvjetima

Kad netko ode iz Hrvatske u potrazi za boljim uvjetima onda to i nije neka novost i vijest. Uostalom, posljednjih godina je više od 600 tisuća Hrvata krenulo put europske unije u potrazi za boljim životom. Međutim, kada dvije mlade i uspješne cure iz Velike Britanije i Amerike dođu u Hrvatsku kako bi u svom poslu bile još bolje, e onda je to podatak vrijedan čuđenja i divljenja.

Riječ je naime o dvije olimpijske pobjednice u taekwondou koje zajedno iz Londona, Rija i Tokija imaju tri zlatne medalje i koje su pored vrhunske infrastrukture i svega što im nude Amerika i Velika Britanija odlučile doći u taekwondo klub Marjan kako bi imale još bolji stručni tim na putu prema Igrama u Parizu.

Uzmemo li u obzir da s njima u dvorani trenira i domaća zvijezda Matea Jelić onda u ovom trenutku u dvorani taekwondo kluba Marjan treniraju tri olimpijske pobjednice sa četiri zlata, a poznato je da cijeli Hrvatski sport od samostalnosti od Barcelone pa do Tokija ukupno ima isto toliko pobjednica i zlatnih kolajni, Sandru Perković, Saru Kolak i Mateu Jelić.

U čemu je tajna rekla nam je velika Britanska zvijezda Jade Jones koja ima gotovo 300 tisuća pratitelja na instagramu i prva je taekwondo sportašica u povijesti koja lovi treću zlatnu medalju.

  • Želim postati prva sportašica u povijesti taekwondoa sa tri olimpijska zlata, a s obzirom da mi je treće zlato u Tokiju pobjeglo odlučila sam se na korak koji sam mislila da neću napraviti nikad u životu. Pružila mi se prilika doći na godinu i pol dana živit u Split i trenirati s Tonijem Tomasom koji je najbolji trener na svijetu u najboljem klubu Marjan koji ima najbolje stručnjake, trenere, fizioterapeute. Iako u Velikoj Britaniji ima puno više novca i puno više se ulaže u sport od lutrije u ovom klubu postoji jedna obiteljska atmosfera u kojoj nitko nije veći od tima i svi smo tu jedni za druge na putu prema uspjehu i konačnom cilju. Ovdje se osjećam kao dio obitelji. U Velikoj Britaniji je sve na profesionalnom nivou, no taekwondo je u Hrvatskoj jedan od najjačih sportova – rekla je Jade te se dotakla i ljepota Splita, ali i Hajduka.
  • Dolazili smo često u Split na pripreme posljednjih nekoliko godina kao GB team i svaki put smo se ponovno oduševili ljepotama Hrvatske. Čak su neki rekli i da bi kupili kuću i došli živit u Split. Naš kamp je u Manchesteru gdje je uvijek hladno i puše ili pada kiša, a kod vas je klima predivna. Bili smo na izletu na Braču i na slapovima Krke i fascinirani smo prirodnim ljepotama Hrvatske. Veliki sam fun Manchester uniteda pa sam iskoristila priliku otići na nogometnu utakmicu Hajduka i zaista moram reći da imate lude navijače i ludu atmosferu na utakmicama – dodala je oduševljeno Jones.

I dok je Jade Jones u Marjan stigla sve do kolovoza 2024. godine i olimpijskih igara u Parizu, Amerikanka Anastasija Zolotic u Splitu je na pripremama u trajanju od mjesec i pol dana.

  • Oporavljam se od ozljede zbog koje sam propustila dio sezone,  a nakon povratka je uvijek lakše trenirati kada nisi sam u klubu koji ima timsku atmosferu kao Marjan. Kontaktirala sam Tonija Tomasa i izrazila želju da bih trenirala u Marjanu jer je tu stvarno jako veliki broj vrhunskih sportaša koji osvajaju medalje na svjetskim i europskim prvenstvima i super je imati toliko različitih sparing partnera. Željela sam trenirati u Marjanu, a istovremeno i guštati u Splitu. Znala sam da je grad lijep, ali s plažama sam se baš oduševila.

Marjan nebi bio Marjan bez svog stručnog tima u kojem se između ostalih kriju i čak četiri olimpijska trenera, Toni Tomas, Veljko Laura Šišo, Dejan Mesarov i Marko Novak, ali i bez svojih sportaša. Među gotovo 50 osvajača velikih odličja za klub je i aktualna olimpijska pobjednica Matea Jelić pred kojom su tri grand prixa u borbi za olimpijsku normu i put prema Parizu.

 

  • Ja volim izazove i što je teže to kasnije bude slađe i bolje. Oduvijek sam takva da neću stati dok ne pobjedim – rekla je Matea koja se prije velikih natjecanja voli povući u dvoranu i raditi i svoje pokazati na tatamiju.

Karavana uskoro kreće put Grand prixa u Parizu, potom priprema u Manchesteru i nakon toga novog Grand prixa u Kini u gradu Taiyouan. Jade će braniti boje kralja Charlesa, Anastasija USA teama, a Matea, Lena, Bruna, Paško, Šapina i ostali Lijepe naše.