Novi preokret Splita za slavlje u Zadru

Drugi put u svega nekoliko dana nogometaši Splita preokrenuli su 0:1 na 2:1. Nakon domaćeg slavlja nad Hapoel Be'er Shevom u drugom pretkolu Europske lige, igrači Ivana Matića tim su rezultatom na Stanovima bili bolji od Zadra u sklopu prvog kola MAXtv Prve lige. Zadar je rano poveo preko Ivančića, a Splitu su preokret u nastavku donijeli dvostruki strijelac Bilić te vratar Vuković, koji je pri vodstvu 2:1 Ivančiću obranio penal.

Crveni iz Parka mladeži tako su na najbolji mogući način otvorili novu sezonu domaćeg prvenstva, no već u četvrtak čeka ih novi izazov. U Larnaci na Cipru s početkom u 15.30 po lokalnom vremenu (14.30 po srednjoeuropskom) brane već spomenutu prednost od 2:1 protiv izraelskog Hapoela Be'er Sheve. Nakon toga, u ponedjeljak 28. srpnja, slijedi drugo kolo prvenstva u Parku mladeži protiv Istre.

Pa iako Splitovce sada čeka daleko putovanje na Cipar, ono će im sigurno biti znatno ugodnije nakon što su na Stanovima osvojili puni plijen. A bolje je u susret ušao Zadar, koji je poveo već u 11. minuti. Muić je opalio s ruba kaznenog prostora, a lopta se od Ivančića odbila iza Vukovićevih leđa. Pitanje je, međutim, je li u toj situaciji Ivančić bio u zaleđu.

Samo pet minuta kasnije Split je mogao i morao izjednačiti. U istoj akciji Matković je obranio Vojnoviću, Bilić je pogodio gredu, a Erceg je promašio vrata. U 24. minuti Glumac je skinuo loptu s Weitzerove glave i tako spasio gotovo siguran pogodak. Tijekom cijelog prvog poluvremena Split je imao puno veći posjed, no na odmor se otišlo s minimalnom prednošću momčadi Ferde Milina.

Taj se rezultat nije još dugo zadržao na semaforu. U 54. minuti Split je poravnao sjajnim udarcem Bilića malo izvan kaznenog prostora u suprotni Matkovićev kut. U 78. Ješe je laktom u šesnaestercu oborio Rocu i dobio drugi žuti karton, a najstrožu kaznu sigurno je realizirao Bilić za potpuni preokret Splita. Bivši reprezentativac Hrvatske još se jednom pokazuje ključnom karikom Splitovih uspjeha.

Do kraja nije moglo bez drame. Praktički u sljedećem napadu Strahonja je dosudio i penal za Zadar nakon prekršaja Rugaševića nad Terkešom. Tada na scenu stupa Vuković, koji čita namjeru Ivančića i brani njegov udarac s bijele točke. U preostalom dijelu susreta Erceg je mogao zabiti treći gol Splita, a Terkeš je u 89. minuti mogao donijeti bod Zadru. Ni jedan ni drugi nisu bili precizni pa je rezultat ostao 2:1 za goste.

Zadar - Split 1:2 (1:0)

MAXtv Prva liga, prvo kolo

Zadar, stadion "Stanovi", 1000 gledatelja

Sudac: Marijo Strahonja (Zagreb)

Žuti kartoni: Ješe, Muić, Terkeš, Ikić, Matković, L. Čirjak; Rugašević, Roce

Crveni kartoni: Ješe (drugi žuti)

Strijelci: Ivančić 1:0 (11'), Bilić 1:1 (54'), Bilić 1:2 (78', 11m)

 Zadar: Matković - Ikić (od 86. Šimurina), Ješe, Sarić - Bilaver, Muić (od 46. Surać), Hrgović (od 70. F. Čirjak), L. Čirjak - Weitzer - Ivančić, Terkeš.

Split: Vuković - Ibriks, Galović, Glumac, Rugašević - Belle (od 83. Kvesić), Vojnović, Vidović, Erceg (od 89. Glavina) - Bagarić (od 70. Roce), Bilić.