Očajna obrana Hajduka upropastila solidan dojam u Kazahstanu

Nogometaši Hajduka iz Kazahstana se vraćaju sa zaostatkom 4:2 protiv Šahtera iz Karagandyja. Iako su generalno gledajući pružili sasvim solidnu igru, Bijeli su doživjeli poraz od dva pogotka razlike te ih sada čeka teška zadaća u uzvratnom susretu trećeg pretkola Europske lige koji je na rasporedu u četvrtak 7. kolovoza.

Hajduk je prezentirao nevjerojatnu lakoću i naivnost primanja pogodaka iz prekida. Šahter je prva dva pogotka zabio iz auta, treći iz kornera, a četvrti nakon nove pogreške Hajdukove obrane i to u posljednjoj minuti susreta. Svaki prekid domaćih kod Hajdukovih je igrača izazivao mučenje, strepnju i to je bila praktički jedina snaga koju je Šahter u prvih 90 minuta pokazao. No i to im je bilo dovoljno za veliku zalihu uoči uzvrata na Poljudu.

Igrači Igora Tudora (bez standardnih prvotimaca Vršajevića, Sušića, Milovića i Maglice) obećavajuće su ušli u susret stvorivši nekoliko opanih situacija na polovici Šahtera. Domaćin praktički nije prešao centar, a onda je u desetoj minuti poveo. Iz dalekometnog auta loptu je primio Topčagić, lako se riješio Anđelkovića na leđima i s pet metara poentirao pored nemoćnog Stipice. Već u sljedećoj minuti Hajduk je mogao i morao izjednačiti, no Mokin je obranio zicere Gotala i Kouassija.

U 19. minuti Splićani su zasluženo poravnali udarcem Gotala s ruba kaznenog prostora u bliži Mokinov kut, no već u sljedećem napadu Šahter ponovno vodi. Opet je kobno bilo ubacivanje sa strane - Topčagić je glavom prebacio na drugu vratnicu, a ondje je Finončenko uklizao i poslao loptu ispod Stipice. Drugi primljeni pogodak kao da je malo "smantao" Bijele. Šahter je nakratko preuzeo kontrolu igre te je dvaput zaprijetio (Malij, Finončenko). Hajduk je ubrzo vratio inicijativu, ali na odmor se otišlo s rezultatom 2:1.

 U 58. minuti trebalo je biti 2:2 - Gotal je izbio sam pred Mokinom, no Šahterov vratar obranio je njegov udarac po tlu. Udarce su oprobali Caktaš i Kouassi, bez uspjeha, a onda je Bijele u dva navrata spasio Stipica. U 67. minuti Dante je "skinuo" dalekometni udarac Konisbajeva, a tri minute poslije istom je igraču obranio čisti zicer u situaciji jedan na jedan. Međutim, iz kornera koji je uslijedio Šahter je poveo 3:1. Ubacio je Finončenko, a Džidić pobjegao Miliću i s visine peterca glavom poslao loptu u mrežu.

Stvari su u tom trenutku izgledalo jako crno za Hajduk, a onda se pojavio tračak nade. U 77. minuti Caktaš je tukao iz slobodnjaka, a Bajžanov u živom zidu, koji je bio smješten u kaznenom prostoru Šahtera, igrao rukom. Sudac Agajev pokazao je na bijelu točku, a penal je u pogodak pretvorio Caktaš. Mokin je pogodio stranu u koju će Mijo pucati, ali udarac je bio dovoljno precizan.

Ulaskom u sudačku nadoknadu Milić promašuje veliki zicer s pet metara nakon ubačaja Malokua, a onda u posljednjoj minuti Žangilišbaj zabija za konačnih 4:2. Prethodno je Hajdukova obrana bila neodlučna u izbijanju lopte i najgora moguća kazna stigla je svega nekoliko sekundi kasnije.

 


Šahter Karagandy - Hajduk 4:2 (2:1)
Prva utakmica trećeg pretkola Europske lige
Karagandy, stadion Šahter
Sudac: Alijar Agajev (Azerbajdžan)
Strijelci: 1:0 - Topčagić (10'), 1:1 - Gotal (19'), 2:1 - Finončenko (21'), 3:1 - Džidić (70'), 3:2 - Caktaš (78'), 4:2 - Žangilišbaj (90'+4')
Žuti kartoni: Kirov, Maslo, Džidić, Malij, Porivajev

Šahter Karagandy: Mokin - Porivajev, Maslo, Malij, Džidić, Kirov - Konisbajev, Vičius, Pokrivač (od 60. Bajžanov), Finončenko (od 86. Murzojev) - Topčagić (od 83. Žangilišbaj). Trener: Viktor Kumikov

Hajduk: Stipica - Mikanović, Maloča, Milić, Jozinović - Anđelković, Bradarić, Vlašić (od 88. Maloku) - Caktaš, Kouassi (od 71. Bencun) - Gotal. Trener: Igor Tudor




Foto: Miro Gabela / hajduk.hr