Ono kad je Mamić očito bio u pravu...

Ni u novoj sezoni Hrvatske nogometne lige ništa novo. Kao po pravilu, Hajduk ispada iz utrke za naslov prvaka već s prvim danima rujna. Kao po pravilu, svaka sezona započne upravo nizom kardinalnih sudačkih pogreška na štetu splitskog kluba.

Bijeli ne igraju dobro. Početni polet mladog sastava koji je prve utakmice pobjeđivao više na trku i energiju nego na kvalitetu igre i igrača kopnio je kako je rastao umor. Dio krivnje za to snosi i trener Krstičević jer je u ekipi u kojoj se nitko posebno ne ističe kvalitetom premalo koristio rotacije i nije odmarao prvi sastav. Ovaj mladi, gotovo juniorski Hajduk bi se svakako vrlo teško mogao suprostaviti Dinamu i biti kandidat za titulu.

Međutim, i ove godine, baš kao i u prethodnih nekoliko sezona događaju se tragikomične sudačke odluke, redovito u korist Hajdukovih suparnika. U prošlom kolu je Lokomotivi priznat nepostojeći pogodak u situaciji koja je bila toliko očita da se glavni sudac nakon utakmice ispričao treneru Hajduka. U posljednjem kolu, u srazu na Kantridi, Rijeka je pobjedila golom iz jedanaesterca koji je dosuđen zbog prekršaja koji se zbio barem metar van kaznenog prostora.

Tek sada pravo značenje dobivaju riječi Zdravka Mamića koji je u vrijeme raskrinkavanja afere podmićivanja sudaca i uhićenja Širića i Djedovića proročanski vikao da je Hrvoje Maleš napravio najgoru moguću stvar i da će Hajduk tek osjetiti posljedice njegove "špijunske" uloge u tom slučaju.

Budući da živimo u državi gdje svjedok koji riskira vlastitu sigurnost noseći mikrofon da bi uhvatio kriminalce na djelu nije junak nego, kako Mamić kaže izdajica i budala, gazdu Dinama nitko nije priupitao što točno misli kad kaže da će Hajduk nastradati. Organi reda nisu ispitali je li to prijetnja, i ako jest, zašto bi funkcioner jednog kluba uopće prijetio u ime neovisne sudačke organizacije.

Ako Mamić u to vrijeme nije bio pozvan da odgovara za izrečeno, trebao bi odgovarati sada jer je više nego očito da su "greške" sudaca ustvari jako dobro odrađen posao, a Zdravko je to predvidio. U ovom posljednjem (ne)spornom slučaju iz Rijeke ne pale pozivanja na ljudski faktor, na sudačko uvjerenje i prosudbu. Greška je toliko očita i elementarna da, ako nije napravljena namjerno, onda čovjek koji je toliko pogriješi definitivno nije za posao kojim se bavi i zaslužuje otkaz.

Koje su Hajdukove opcije? Kako se obraniti od sudačkog šikaniranja? Istupanje iz lige o kojem pričaju na Poljudu je utopija. Hajduku bi vjerojatno uslijedila kazna izbacivanja u niži rang što bi vjerojatno bilo pogubno za sam klub. Odbijanje sudjelovanja u radu HNS-a također ne znači previše. Otkazivanje reprezentativne utakmice sa Škotskom neće puno pogoditi gospodu u HNS-u. Koliko im je bitna "repka" u Splitu pokazali su dodjeljivanjem domaćinstava i u ovim kvalifikacijama.

Zabrana igračima da putuju na reprezentativne obaveze bi ostavila efekta samo na mladu reprezentaciju, jer u A selekciji Hajduk i nema previše igrača. Krstičevićeva predstava na konferenciji za novinare u Rijeci je također pogreška. Osim što se trener Hajduka mora ophoditi dostojanstveno, poštujući ugled kluba i svoju poziciju, hajdukova PR služba bi trebala prepoznati da su im novinari u ovoj situaciji saveznici, a ne protivnici, te bi ih trebali poštovati. Pitanje je koliko efekta će imati i žaljenje institucijama europske nogometne organizacije, ako se uzme u obzir da su i do sada sumnje u namještanje utakmica prepuštali HNS-u da ih sam istraži, da bi to završilo dan poslije predsjednikovom izjavom "Nema nik'kih problema!".

Hajduku ostaje samo dizati glas, vikati, ukazivati, apelirati i trpiti u nadi da će neka od državnih institucija zaista „isušiti močvaru“. Efekt bi možda postigli i neki renomirani igrači koji su ponikli na Poljudu. Ako bi kapetan i vratar reprezentacije izjavama stali u obranu matičnog kluba, to bi odjeknulo u medijima jače nego bilo kakav dopis uprave.

Kako stvari stoje, čini se da je Hrvoje Maleš, vođen poštenim namjerama, zaista odnemogao Hajduku. Tako to biva kad se legitimnim i zakonskim metodama suprotstavite mafijaškoj mašineriji u državi koja je puno pogodnija za ove druge.