Paško Božić osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu u taekwondou

Čudesno, rekordno svjetsko prvenstvo u taekwondou završeno je novom medaljom za Hrvatsku, a osvojio je član splitskog Marjana Paško Božić. Nestvarni rezultati iz Bakua plod su mukotrpnog i sustavnog rada, a ono što najviše veseli je činjenica da je riječ o nevjerojatno mladim sportašima koji imaju 18, 19 ili 20 godina i pred njima su godine i godine karijera.

Splitski teškaš Paško Božić brončanu medalju osigurao je ulaskom u polufinale uz tri pobjede bez izgubljene runde. Krenuo je odlično protiv Moldavca Dragosa Marinescua s 2:0 u rundama, potom je preskočio i Korejca Yoon Min Baea također 2:0 u rundama da bi medalju osigurao slavljem protiv Britanca Cunninghama s novih 2:0 u rundama. Dalje od toga nije išlo jer mu se s druge strane čvrsto postavio Cisse sa Obale Bjelokosti koji je u kasnijem finalu otišao do naslova svjetskog prvaka.

Puno je zanimljivosti u ovom odličju s kojim je Hrvatska gotovo sigurno potvrdila i postolja u ekipnom poretku sa šest odličja od čega ih je čak pet iz taekwondo kluba Marjan. Ukupno je u povijesti kluba ovo 111 medalja na svjetskim i europskim prvenstvima te olimpijskim igrama, a baš je Paškova medalja prošle godine na europskom prvenstvu bila okrugla 100-a velika medalja Marjana. Sa šest odličja na svjetskom prvenstvu u Azerbajdžanu Hrvatska je osvojila najviše medalja od svih reprezentacija, a splitski Marjan i Turska imaju po pet odličja što znači da je Marjan sam osvojio najviše medalja na svijetu. Znamo li kolika je Hrvatska, Split ovi podaci djeluju zaista nevjerojatno.

Također, s pet odličja na svjetskom prvenstvu taekwondo klub Marjan u ovoj godini ima više medalja nego kompletan hrvatski olimpijski sport zajedno.

Usporedbe radi, svjetske velesile, države koje ulažu enormna sredstva u taekwondo osvojile su u Bakuu puno manje medalja od Hrvatske, redom: Turska 5, Španjolska 4, Velika Britanija, Tajland i Koreja po 3, Francuska, Iran, Kina, Meksiko, Egipat, Jordan i Obala Bjelokosti po 2 itd.

Posljednjeg dana prvenstva na tatami je izašla i mlada, tek 16-godišnja Nika Karabatić. U prvom kolu kategorije do 53 kilograma Nika je pobijedila s 2:0 Molly Park iz Australije. Bilo je dva puta po 15:3. U drugom kolu Karabatić je bila bolja 2:1 u rundama protiv Tunižanke Chaime Toumi dok je treću pobjedu upisala protiv Meksikanke Villegas Machorro, inače druge nositeljice. Četvrtfinalna borba za medalju otišla je na stranu Iranke Kiyanichandeh, kasnije svjetske prvakinje te je Karabatić svjetsko završila na petom mjestu.

FOTO: Dalstaekwondo