Šuker nije 'lajkao' Štimčev status

Izbornik Igor Štimac je ozbiljno ukoren od strane svog (službeno) nadređenog, predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera. Naime, nakon što je Štimac, ponesen atmosferom proslave oslobođenja naših heroja Gotovine i Markača, brzopleto na Facebooku pozvao generale na izvođenje početnog udarca u utakmici protiv Srbije, podigla se velika medijska prašina. Čak je izbornik Srbije Siniša Mihajlović zaprijetio neodigravanjem utakmice u slučaju da se Štimčeva najava ostvari. Nakon svega, Šuker je poslao "posljednje upozorenje" izborniku kad su u pitanju njegovi medijski istupi bez suglasnosti HNS-a, a sam Štimac je rekao kako su njegove riječi izvučene iz konteksta i krivo prenesene.

Štimac se ponaša kao i svi novi korisnici Facebooka koji zadivljeno istražuju sve blagodati te društvene veze. Dojma sam da je izbornik toliko fasciniran mogućnostima komunikacije s fanovima da svaki slobodan trenutak osvježava stranicu u nestrpljivom iščekivanju notifikacija i lajkova. Tako je Štimac na svom profilu najavljivao utakmice, tražio pomoć pri slaganju momčadi, fanove je pitao savjete za taktiku... U zadnjih mjesec dana izbornikov fan page je tek neznatno manje aktivan od onog Vlade Republike Hrvatske. Međutim, baš kao i svi novaci na najpopularnijoj društvenoj mreži, Štimac je uletio u najopasniju zamku interneta – zaboravio je kako jednom napisano i na "fejs" objavljeno nepovratno odlazi u svijet i svi demantiji i opravdanja ne mogu popraviti načinjenu štetu.

Kada je zanos oko povratka generala malo popustio, Štimac je i sam postao svjestan gluposti koju je izjavio dok je lovio lajkove svih koji su bili opijeni slavljeničkom atmosferom tog dana. Naime, prema strogim propisima UEFA-e koja budno pazi na uplitanje politike u nogomet Štimčeva ideja je neostvariva. Dozvolu za tu akciju HNS nikad ne bi ni dobio. Dakle, kad bi protivnik Hrvatske bila čak i bilo koja druga reprezentacija, ideja bi za UEFA-u bila neostvariva, a posebno kad uzmemo u obzir da je protivnik Srbija, onda shvaćamo koliko je ideja neprihvatljiva. Takav potez HNS-a bi Srbi mogli i trebali shvatiti kao čistu političku provokaciju. Kako nakon takve izjave ozbiljno shvatiti izbornikov poziv da se u toj utakmici potrebno skoncentrirati samo na nogomet i zaboraviti na sve ostalo? Očito je i sam Štimac tu utakmicu koja je sama po sebi više od nogometa želio podignuti na višu razinu, prema nekim mišljenjima čak i iznad granice dobrog ukusa.

Svi smo mi oslobođenje generala doživjeli kao nacionalnu, čak i osobnu pobjedu. Rijetki su oni koji su uspjeli suspregnuti suze radosnice tog petka, 16. studenog. Međutim, koliko god Gotovina i Markač zaslužili priznanje, divljenje, zahvalu, ulice, trgove i medalje, njima nije mjesto na sportskom terenu, pogotovo ne na utakmici koja je i ovako prekrcana tenzijama. Uvjeren sam da bi se i sam Gotovina pristojno zahvalio na pozivu, a Štimac što prije mora naučiti da je Facebook kao dinamit – ako ga se pametno koristi, on je moćan alat. Ako se ne pripazi s njim, može uzrokovati velike probleme.

I za kraj, smatram da su spomenuti generali Markač i Gotovina zaista zaslužili da medijski pritisak na njih popusti. To su ljudi koji pet, odnosno sedam godina nisu bili sa svojim obiteljima u svojim domovima. Pokazali smo im koliko nam znače, koliko smo im zahvalni i koliko ih poštujemo. Sad je vrijeme da im damo zasluženi odmor, da se u miru vlastitog doma počnu navikavat na teško izvojevanu slobodu.