Udruga Sunce organizira desetu Splitsku biciklijadu

Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti za cilj ima podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti s motom "Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!", a promovira promjene u ponašanju u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza i drugih čistih, inteligentnih prometnih rješenja.

Povodom Europskog tjedna mobilnosti i obilježavanja Dana bez automobila, Udruga Sunce organizira desetu Splitsku biciklijadu. S obzirom na ograničenja kojima podliježu javna događanja zbog epidemiološke situacije, Splitsku biciklijadu obilježit ćemo na malo drugačiji način, bez javnog događanja i zajedničke vožnje ulicama grada kao prijašnjih godina. Ipak, želimo što više građana vidjeti na biciklu i zajednički poslati poruku o mogućim unaprjeđenjima biciklističke infrastrukture i načinima poticanja aktivne mobilnosti.

Pozivamo vas da u tjednu od 16. do 22. rujna biciklom vozite na posao, do najdražeg kafića, na plažu ili samo rekreativno, i putem zabilježite slikom ili snimkom sve probleme, ali i dobra već provedena rješenja, kao i vaše prijedloge povezane s biciklističkom infrastrukturnom situacijom i tako sudjelujte u promjeni slike grada.

Udruga Sunce najbolje objave nagradit će s preko 20 različitih nagrada naših pokrovitelja i partnera, a vaše prijedloge i pohvale prenijeti ćemo na radnoj skupini „Strategije razvoja grada Splita do 2030. godine“, čiji smo dio. Kako biste ostvarili pravo na nagradu, slike ili snimke je potrebno podijeliti kao objavu na Facebook-u ili Instagram-u i označiti Udrugu Sunce.

Tjedan mobilnosti službeno započinjemo postavljanjem štanda Udruge Sunce 16. rujna, od 17 do 19 sati, na Marjanskim vratima, gdje će naše volonterke Europskih snaga solidarnosti svim prisutnim biciklistima dijeliti voće.

Na licu mjesta, ostatke voća pripremit će za kompostiranje u spremnike za biootpad i, uz brošuru, educirati sve zainteresirane o primjeni komposta (humusa) i raznim načinima kompostiranja. 

Ovogodišnju Splitsku biciklijadu završit ćemo na Dan bez automobila, 22. rujna, kada će sudionici moći predignuti svoje nagrade na štandu Udruge Sunce postavljenom na splitskoj rivi, na dnu Marmontove ulice, u vremenu od 17 do 20 sati.

Na oba događanja svi zainteresirani građani moći će se upoznati s radom Udruge Sunce, učlaniti se, donirati i time doprinijeti radu udruge.

Pozivamo sve zainteresirane građane i građanke da nam se pridruže na desetoj Splitskoj biciklijadi Udruge Sunce i na ovakav način obilježe ovaj važni okolišni datum.